.
2010    11    17

Kauno fotografijos galerijoje „Gyvų žinių pergyvenimas“ su Česlovu Lukensku

artnews.lt


Tęsdama projekto „Meistriškumo pamokos“ ciklą, Kauno fotografijos galerija lapkričio 22 d., 16 val. kviečia į susitikimą su vienu iš postmodernaus meno grupės Post Ars‘o Lietuvoje įkūrėju, puikiai žinomu ne tik mūsų šalies, bet ir užsienio meno scenoje – Česlovu Lukensku, netradicines, provokuojančias meno formas atradusio iš socialinio protesto.

Galerijoje, ką tik pristačiusioje garsaus amerikiečių menininko Andy Warhol‘o šilkografijos spaudinių parodą, autorius, remdamasis asmenine kūrybine patirtimi, ketina pasidalinti mintimis apie Pop Art‘o raiškos priemones šiuolaikinio meno kontekste: asambliažą, koliažą, enviromentą, multiplikaciją bei kaip pastarosios yra suprantamos kaip meninis formatas. O taip pat pasvarstyti, kiek ši XX a. 6 deš. Anglijoje susiformavusi modernistinė meno kryptis, kaip filosofija absorbuojama mūsų (lietuvių) sąmonėje.

Č. Lukenskas, surengęs ne vieną dešimtį personalinių, grupinių parodų, projektų, akcijų iki šiol yra aktyvus kūrėjas ir likdamas ištikimas savo temoms, nuolatos pabrėžia besikeičiančias ženklų prasmes: „išmestas žmogus”, „degantis žmogus”, žemės ir žmogaus žaizdos, randai. Kad ir kokia forma būtų išreikštos, jos tampa žmogiškumo, pagarbos, tradicijos, atminties metaforomis.

Menininkas gimė 1959 07 03 Panevėžyje. 1966-74 m. mokėsi Panevėžio 5-ojoje vidurinėje mokykloje, 1974-78 m. – Panevėžio J. Švedo muzikos konservatorijoje, 1978-82 m. – Vilniaus vakarinėje dailės mokykloje. 1978-84 m. studijavo Lietuvos muzikos akademijoje, įgijo saksofonininko specialybę. 1984-87 m. dėstė muziką Karmėlavos vidurinėje mokykloje, 1987-97 m. – saksofono discipliną Kauno J. Gruodžio konservatorijoje. Nuo 1999 m. dėsto VDA Kauno dailės institute. Nuo 2005 priklauso Lietuvos dailininkų sąjungai. Grupės „POST ARS“ narys. Dirba tarpdisciplininio meno srityje.