.
2016    06    08

Kauno fotografijos galerija meno mugėje Art Vilnius’16 pristato Donato Stankevičiaus darbus

artnews.lt

Donatas_Stankevicius_Old_drivers_001

Kauno fotografijos galerija tarptautinėje meno mugėje Art Vilnius’16 pristato Donato Stankevičiaus darbus iš ciklo „Seni vairuotojai“ (2013–tebetęsiamas). Jau bekuriant šį ciklą, dvylikos portretų rinktinė 2014 metų rudenį buvo eksponuota Niujorko meno festivalyje ‘Photoville’, o 2015 m. Fotografijos festivalyje ‘Photo Auckland’ Naujojoje Zelandijoje, tačiau Lietuvoje šie darbai bus rodomi pirmą kartą. Projektą sudaro originalūs kino formato fotografiniai portretai su garbaus amžiaus vairuotojais bei jų senais automobiliais. Fotografinių ir kino kadrų sugretinimas tiek fizine, tiek mąstymo prasme čia pasirinktas tikslingai – siekiant sukurti realiai patirtą įspūdį, kuomet vieną akimirką pamatytas, o kitą jau išnykęs vaizdas tampa mąstymo objektu ir po kiek laiko vėl iškyla atmintyje. Tas vaizdas įsimena tarsi ryškus kino filmo kadras.

Iš pirmo žvilgsnio paprastas fotografinis objektas – senolis ir jo automobilis šalia garažo, stovėjimo aikštelėje ar kieme – iš tiesų yra subtiliai daugiasluoksnis. Savo kūryboje visuomet ne tiesmukai gvildenantis socialines temas D. Stankevičius ir šįkart pasirenka ne šiaip marginalus, galinčius iškart patraukti dėmesį savo drastišku keistumu, o Lietuvos fotografijoje visiškai neišeksplotuotą ir netipišką motyvą. Kaip ir ankstesniuose projektuose, menininkui itin svarbus žmogaus santykis su jį supančia aplinka ir jų tarpusavio sąveika, fiksuojamojo vidinės būsenos atskleidimas. Vairuotojai fotografuojami kuomet kelionė jau yra pasibaigusi, variklis išjungtas: aplinkoje, į kurią sugrįžus iš šių dienų šurmulio senas vairuotojas jaučiasi saugus ir gali pagaliau nugrimzti į save. Senolio kelis dešimtmečius turimas automobilis – tai lyg jo savasties dalis, tarsi šeimos narys: prisijaukintas, brangus, kuriam net pasenus, reikia juo rūpintis. Tai rodo ne tik žmogaus prieraišumą, lojalumą, atsakomybės jausmą, bet ir kalba apie vertybių skalę apskritai.

Žiūrovų laukia unikali ir inovatyvi parodos darbų pateikimo forma. Portretai eksponuojami visiškoje tamsoje. Žiūrovams patiems, pasinaudojus specialiu apšvietimu ir atrandant fotografinius vaizdinius, skatinama jų vizualinė atmintis. Taip pat tai būdas susipažinti ir įsigilinti į netipišką lietuvos fotografijoje motyvą ir vidinės būsenos fiksavimą.

Meno mugė vyks birželio 912 d. Lietuvos parodų ir kongresų centre LITEXPO (Laisvės pr. 5, Vilnius). Kauno fotografijos galerijos stendas 3.07 (3 salė).