.
2011    08    29

Kauno bienalė TEKSTILĖ’11: 74 šiuolaikinio meno dienos

artnews.lt

74 dienos šiuolaikinio meno parodų, paskaitų, dirbtuvių, miesto renginių, šokio ir tekstilės pasirodymų, tai –aštuntoji Kauno bienalė TEKSTILĖ. Prasidėsianti rugsėjo 22 dieną, Kauno bienalė į galerijas ir miesto erdves sukvies virš 300 menininkų, kuratorių, lektorių iš beveik 40 pasaulio šalių.

Nuo 2005-ųjų, kai tradicines konkursines Kauno tekstilės parodas pakeitė tarpdisciplininio pobūdžio renginiai, kuruojami tarptautinės komandos (kurios sudėtis taip pat kinta su kiekvienų metų iššūkiu), Kaunas tapo vienu reikšmingiausių tekstilės kultūros centrų pasaulyje. Ryškūs meno kūrėjai, įstabūs jų kūriniai, bendradarbiavimo programos, atviros kūrybinės dirbtuvės, kuruotos įvairių šalių meno kolekcijos, edukacinės programos, diskusijos, kritika ir vertinimas, išmaniosios technologijos, medžiagų ir technologijų konceptualizavimas, naujas požiūris ir žongliravimas istorija – viskas, kas vyksta Kauno bienalėje pastarąjį dešimtmetį, turi slaptažodį – tekstilė.

Šių metų bienalės programa, kaip ir jos trigubas pavadinimas DAR KARTĄ – ŠOKAM – PIRMYN (REWIND – PLAY – FORWARD), atkartojantis magnetolos mygtukų komandas, simbolizuoja tris laiko kryptis mene  – praeitį, dabartį ir ateitį.

Kauno bienalė TEKSTILĖ šiais metais kalba apie meną, mokslą ir pramonę: čia ir konkursinė programa, ir kviestinių menininkų grupinės ir personalinės parodos, didžiausia Europoje tekstilės konferencija, išmaniosios tekstilės paroda, studentų ir profesionalų dirbtuvės, tarpdisciplininė šiuolaikinio šokio ir vizualiųjų menų programa, Fluxus savaitė ir daugybė kitų renginių.

Programoje DAR KARTĄ menininkai analizuos asmeninio naratyvo temą. Viena įdomiausių Kauno bienalės dalių – konkursinė programa. Joje atsiskleidžia šiuolaikinio meno kryptys, laikmečio bruožai būdingi šiai menininkų kartai. Kad konkursinė paroda ypač populiari menininkų tarpe rodo ir prašymų dalyvauti skaičius:

„Konkursinė programa, šiais metais sulaukė daugiau kaip paraiškų iš 43 pasaulio šalių, bet parodai buvo atrinktas 31 projektas.“, – pasakoja Kauno bienalės meno vadovė Virginija Vitkienė kartu su tarptautine komisija atrinkusi darbus šiai programai.

Tarp kviestinių bienalės programos DAR KARTĄ svečių šiais metais – ypatingos žvaigždės. Pirmą kartą Lietuvoje bus parodyti žymaus Britų menininko Yinka Shonibare, MBE video darbai, surengtos žymiausių savo kartos tekstilininkių Reiko Sudo (Japonija) ir Lia Cook (JAV) personalinės parodos. Programoje DAR KARTĄ bus pristatyti išmaniosios tekstilės procesai. Menininkai ir mokslininkai jungia šiuolaikines technologijas su audimo procesais norėdami sukurti interaktyvius audinius galinčius reaguoti į aplinką ir juos dėvinčių žmonių pojūčius.

Programoje ŠOKAM jungiamas šiuolaikinis šokis ir šiuolaikiniai vizualieji menai. Inicijuota Tarptautinio šokio festivalio AURA ir Kauno bienalės, ši programa sukūrė sąlygas šešiems pasirodymams gimti. Tik sukurta, ši programa sulaukė didžiulio susidomėjimo tiek iš choreografų, tiek iš tekstilininkų, instaliacijų autorių.

Programoje dalyvauja kviestiniai menininkai, tokie savo srities šviesuliai, kaip žymi Suomijos tekstilininkė Silja Puranen, broliai brazilai gatvės menininkai Os Gemeos, choreografai Johannes Wieland (Vokietija), Kenneth Flak (Norvegija) ir kiti.
Trečiosios Kauno bienalės TEKSTILĖ programos PIRMYN pagrindas – 16-oji Europos tekstilės tinklo konferenciją. Tai didžiausia tarptautinė tekstilės konferencija, kuri šiais metais pasirinko Kauną. Kadangi šiemet švenčiamas konferenciją rengiančios organizacijos ir žurnalo „Textile Forum“ veiklos trisdešimtmetis, konferencijos rengėja Beatrijs Sterk į Kauną sukvietė ryškiausias šiuolaikinio tekstilės meno lauko žvaigždes, šio tinklo veikloje reikšmingus menininkus, skaityti konferencijoje pranešimus. Dauguma minėtųjų pranešėjų bienalės organizatorių yra pakviesti surengti Kaune personalines parodas. Konferencijoje dalyvauja apie 150 tekstilės meno, dizaino, pramonės ir mokslo profesionalų iš viso pasaulio. Kiti PIRMYN renginiai susiję su jaunųjų menininkų kūrybos skatinimu, lavinimusi ir tinklo kūrimu.

Kauno bienalė šiais metais vyks rugsėjo 22 – gruodžio 4 dienomis, Kaune.

Iliustracija: © Gao Yuan.