.
2013    07    09

Justo Žekonio instaliacija „Žaidimas/Vaidyba/Realybė“ galerijos „Vartai“ peržiūrų kambaryje

artnews.lt

zekonis

Liepos 11 d.,  ketvirtadienį, 17 val. galerijos „Vartai“ peržiūrų kambaryje bus pristatyta Justo Žekonio (g. 1989) instaliacija „Žaidimas/Vaidyba/Realybė“ (2011).

Prieš metus Fotografijos ir medijos meno bakalaurą baigęs Justas savo fotografijose, objektuose ir instaliacijose tyrinėja fotografinio žvilgsnio galimybių ribas. Su savo bakalauro darbu – instaliacija „Erdvė ir vaizdas“ (2012), skirtu įkūnyti fotografinį kadrą, Justas praėjusią vasarą dalyvavo jaunųjų menininkų parodoje „Šachmatų miesto kvartalai“ Nidos meno kolonijoje.

„Žaidimas/Vaidyba/Realybė“ (2011) – penkių objektų ir penkių fotografijų instaliacija, skirta aptarti mūsų visų žaidžiamiems socialiniams žaidimams. Instaliacijai parinkęs fraktalinę struktūrą, Justas leidžia sau neteigti nieko baigtinio, tik nagrinėja didesnės visumos dalį. Penki objektai ir penkios fotografijos atstovauja penkiems vyksmams, įkūnijantiems manipuliacijas, nevalingai įgyvendinamas bendraujant su kitais ir su savimi. Todėl instaliacijoje ir fotografijose be kitų dalykų matome lošimui šachmatais skirtą lentą, per vidurį padalytą veidrodžiu bei du skirtingus objektus, kurių šešėliai atrodo vienodi dėl specialaus apšvietimo. Fotografijose prie objektų atsirandantis juos veikiantis kūnas objektams leidžia atsikratyti estetinės paskirties ir tampa performatyvių vyksmų priemonėmis, suveikiančiomis jas naudojant. Nebaigtinė vyksmų serija leidžia mums patiems, jau išėjus iš galerijos, stebėti, kokius žaidimus žaidžiame bendraudami.

Iliustracijoje: Justas Žekonis, Instaliacijos Žaidimas/Vaidyba/Realybė vaizdas, 2011. Skaitmeninis atspaudas, 30 x 45 cm.