.
2017    05    08

Juozapo Kalniaus ir Vlado Balsio audiovizualinė instaliacija „863758498“ Kaune

artnews.lt

Ciurlionis_NUGARELE_2

„Daug stebuklų yra pasaulyje, tik ne visiems jie prieinami; vieniems dėl to, kad jų negirdi ir nemato, kitiems dėl to, kad jų nesupranta.“ M. K. Čiurlionis.

Gegužės 11-14 d., „Gallery Weekend“ Kaunas 2017 renginio metu, Lietuvos Nacionaliniame M. K. Čiurlionio dailės muziejuje bus pristatyta menininko J. Kalniaus ir architekto V. Balsio audiovizualinė instaliacija „863758498“.  Projekto pristatymas: gegužės 13d. 13.00 val., lankymasis tą dieną muziejuje 12.30 – 14.00 val. nemokamas.

Žmonės mobiliuoju telefonu (863758498) galės susisiekti su M. K. Čiurlionio paveikslu „Pasaka (Karalių pasaka)“, 1909 m. Išgirsti tapybos kūrinį jiems leis ant paveikslo nugarėlės (medinio rėmo) pritvirtinti du specialūs mikrofonai su mobiliuoju GSM ryšiu. Projekto dalyviai turės unikalią galimybę klausytis ne tik muziejaus salėje esančių žmonių ar įvairių daiktų skleidžiamų garsų, bet ir asmeniškai pajusti M. K. Čiurlionio tapybos kūrinyje sustingusių dažų ir įtemptos drobės skleidžiamas vibracijas. Šiuolaikinių technologijų dėka audiovizualinė instaliacija įgalins užmegzti kontaktą su paveikslu ne tik esant muziejaus salėje, bet ir per atstumą, pvz. būnant kitame mieste. Išgirsti paveikslo būties vibracijas, taip praplečiant meno kūrinio pažinimo ribas – tai galimybė atrasti mus supantį pasaulį iš naujo.

Prakalbinti žinomus kūrinius menininkai bando ne pirmą kartą. Klaipėdoje š. m. vasario mėn. vykusiame šviesų festivalyje, J. Kalnius ir V. Balsys pristatė audiovizualinę instaliaciją „Stebuklinga Anikės gėlelė“. Klaipėdos senamiesčio Teatro aikštėje, prie skulptūros „Taravos Anikė“ buvo pritvirtinti specialūs kontaktiniai mikrofonai su GSM ryšiu. Visi festivalio dalyviai, turintys mobiliojo ryšio telefoną,

galėjo paskambinti šiam kūriniui. Tąkart Klaipėdos Teatro aikštėje skambinę žmonės aktyviai kalbino skulptūrą ir bandė surasti savo asmeninį santykį su šiuo meno objektu. Išgirsti skulptūros skleidžiamus garsus (vibracijas) išbandė ir atokiau, kituose miestuose gyvenantys žmonės.

Žinoma, meno kūriniai – skulptūros ir paveikslai nekalba. Tačiau užmegztas įprastas mobilus ryšys su jais leidžia išgirsti vienokius ar kitokius garsus, susijusius su aplinka, kur šie kūriniai yra ir su jų pačių skleidžiamais garsais (jeigu tokie egzistuoja). Bet kuriuo atveju, įvairūs išgirsti garsai paprastai sukelia mums asociatyviai ir kokybiškai skirtingus pojūčius. Kadangi skirtingi žmonės skirtingai suvokia tą patį garsą (kai jį skleidžiantis objektas nėra regimas), šie pojūčiai dažniausiai yra subjektyvūs. Juos formuoja patirtis, žinios, vaizduotė ir kt. Todėl užmegztas ryšys su menininko kūriniu tampa itin asmeniškas ir svarbus.