.
2016    04    20

Julijos Pociūtės paroda „Bangãvimo skãlė“ Pamėnkalnio galerijoje

artnews.lt

Julija Pociute. Bangavimo skalė

Balandžio 27 d. (trečiadienį) 18 val. Vilniuje, Pamėnkalnio galerijoje (Pamėnkalnio g. 1), atidaroma menininkės Julijos Pociūtės kūrybos paroda „Bangãvimo skãlė“. Naujausioje parodoje autorė pristato fotografijas, video performansus ir objekto meno kūrinius. Kūryboje menininkė jungia objektus ir vaizdus, kurdama skirtingus pasakojimus. J. Pociūtė domisi materijos ryšiu su erdve, laiko cikliškumo temomis, ieškodama ribos tarp realios ir menamos erdvės, tarp tikrovės ir iliuzijos.

„Norint įvertinti bangavimo laipsnį, reiktų atsižvelgti į laiką, per kurį sudega žvakė, be to, nustatyti atspindžio gylį ir nepamiršti apsibrėžti numatyto žemės ploto. Skirtingais matmenimis pasireiškiančias laikino iškilimo ir panirimo būsenas nulemia pasikeitimo dažnis. Tai gali būti susiję su progresu, tobulinimu, statymu, kilimo lygmeniu, kuriame išlieka nuosmukio, degradacijos, griuvimo, grimzdimo priešprieša. Susidūrimas su realybe, tarsi apleistas pastatas, užlūžta bangavime. Toks veidrodiškai lygus paviršius, išdalindamas pasirinktą plotą, sukuria realybės žemėlapį. Nustačius tikslias dabarties ribas, įmanoma sudėti pirštų atspaudų namelį, o sumaišius skirtingas materijas, galimi nenumatyti šešėliai. Tuo tarpu atsiradę virpesiai ir drebuliai, dvejonės ir neapibrėžtumas, statant laikinas pastoges, gali nuvesti prie išėjimo.“ (Julija Pociūtė).

Julija Pociūtė yra stiklo menininkė ir šiuolaikinio meno kūrėja. Nuo 2004 m. dalyvauja parodose, pristato kūrybą svarbiausiuose Europos stiklo meno centruose ir institucijose: šiuolaikiniame stiklo meno muziejuje Glasmuseet Ebeltoft (Danija), Murano stiklo muziejuje (Italija), Belgijos stiklo meno muziejuje Glazenhuiz, Karališkajame La Granjos stiklo muziejuje (Ispanija) ir kt.

Julijos Pociūtės paroda Pamėnkalnio galerijoje vyks iki gegužės 17 d.

Parodos rėmėjai: Lietuvos kultūros taryba, Lietuvos dailininkų sąjunga.