.
2015    05    20

Jaunosios kartos menininko Karolio Vaivados personalinė paroda „Švytėjimai“ galerijoje „POST“

artnews.lt

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gegužės 21d. 19 val. galerijoje „POST“ (Laisvės al. 51A, Kaunas) atidaroma jaunosios kartos menininko Karolio Vaivados  personalinė paroda „Švytėjimai“.

Karolis Vaivada (g.1987) yra jaunosios kartos menininkas, kuris savo kūryboje gilinasi į šviesą, siekia atsleisti jos fizikines savybes, suteikti jai apčiuopiamą formą. Karolis Vaivada 2012m. baigė Vilniaus dailės akademiją, tapybos specialybę. Nuo to laiko aktyviai dalyvauja įvairiose parodose visoje Lietuvoje. Autorius dažnai išeina iš tradicinės tapybos rėmų, kurdamas šviesos objektus ir instaliacijas. Kaip teigia pats Karolis, jo kūryba yra paremta šviesos panaudojimu įvairioms idėjoms išreikšti. Dažnai meno kūrinio tikslu tampa šviesos srauto apvaldymas ir norimos formos suteikimas. Tuomet šviesa sukuria poveikį, kuris sukelia žiūrovui įvairias reakcijas bei pojučius.

Menininkas domisi tiek dirbtine, tiek natūralia šviesa. Jaunasis kūrėjas daug eksperimentuoja ir su spalvomis, jų atsiradimu, švytėjimu. Pasak autoriaus, jo darbuose neverta ieškoti naratyvo bei gi socialinio ar politinio konteksto. Šių dalykų sąmoningai stengiamasi išvengti tam, kad kūriniai sukurtų atskirą, meninę realybę ir joje tarptų bei komunikuotų su žiūrovu.

Parodoje bus eksponuojami šviečiantys kūriniai, kuriuose spalvota šviesa užpildo plokštumą tarsi dažai paveikslo drobę. Tai abstrakčios kompozicijos, primenančios spalvos lauko tapybą. Kitą parodos dalį sudaro tradicinė tapyba. Čia taip pat vyrauja abstrakcija, tačiau jei šviečiantys darbai gali būti panašūs į tapybą, tai tapybos kūriniuose priešingai, siekiama švytėjimo – įvairaus šviesos pasireiškimo drobės paviršiuje. Tam pasitelkiami naujų technologijų dažai, turinys optinių efektų.

Paroda veiks iki birželio 14 d.