.
2010    03    30

Inos Budrytės tapybos paroda Modernaus Meno centre

artnews.lt

modernaus meno centras

Balandžio 1 d. 16-19 val. Modernaus Meno centre Literatų g. 8 (šalia Literatų sienos) atidaroma Inos Budrytės personalinė tapybos paroda „Iš mano kambarių“.
Paroda veiks iki balandžio 30 d. I-VI nuo 12 iki 19 val.

Ina Budrytė gimė 1957 m. Šilutėje. Mokytis pradėjo Vilniaus 21-oje vidurinėje mokykloje, 1968-1975 m. – M.K.Čiurlionio meno mokykloje, 1975-1982 m. Dailės institute studijavo Freską ir monumentaliąją tapybą. Tuoj po studijų 1983-1986 m. ji sukūrė freskų ansamblį Vilniaus Antakalnio ligoninėje ir poliklinikoje. Netrukus freskas dailininkė iškeitė į asmeniškais vaizdiniais nuspalvintą kamerinę tapybą. Studijų pėdasakus išduoda tik polinkis į formos apibendrinimą.

Budrytė savaip derina kasdieniškus ir fantastiškus motyvus, žaidžia spalvų ir dydžių santykiais, suteikia vaizdiniams paslaptingumo. Figūros ir daiktai plokštumoje išdėliojami tarsi rebusai. Žiūrovai, rodos, kviečiami ieškoti kodo, iššifruoti vaizdus, kurie įtraukia į žaidimą, džiugina, bet kartu ir trikdo.

„Dar vienas reikalavimas – kad menas atspindėtų laikmetį – man nesuprantamas“ – sako I.Budrytė. „Menas – tai žmonių valia kuriamas sapnas (tikrus sapnus kuria nuo žmogaus valios nepriklausomos jėgos). Sapnai laikmečio neturi, ten visi laikai susimaišę, net jei sapnuoji šiandieną, pavyzdžiui, krizę. Tai vienas iš meno privalumų – nepaisyti laikmečio“.

Nors dailininkė dalyvavo daug grupinių ir yra surengusi nemažai personalinių parodų, tačiau, matytm, dailininkės kuklumas sąlygojo jos santykinį nežinomumą ir nepakankamą įvertinimą, todėl kviečiame artimiau susipažinti su šia iš ties stipria ir savita tapytoja.