.
2013    06    12

Gretos Vileikytės kūrybiniai projektai galerijos „Vartai“ ketvirtadienio peržiūroje

artnews.lt

greta_vileikyte

Birželio 13 d., ketvirtadienį, 17 val.  galerijos „Vartai“ ketvirtadienio peržiūroje bus pristatyti Gretos Vileikytės (g. 1989) darbai „Greta“ (2011) ir „Be pavadinimo“ (2013). Šiais metais Vilniaus dailės akademijos Fotografijos ir medijos meno katedros bakalaurą baigsianti Greta savo kūryboje pastaraisiais metais performatyviai nagrinėja kadravimo ir rakurso suteikiamas manipuliavimo vaizdu galimybes.

„Be pavadinimo“ – Gretos bakalauro studijų baigiamasis darbas: dviejose projekcijose matome pačią Gretą, keliaujančia lygaus lietuviško peizažo horizonto linija. Vienoje projekcijoje ji keliauja sunkiai ir griūdama į priekį, kitoje – itin atsargiai ir atsilošus, žiūrint į ją darosi fiziškai nepatogu. Atitinkamai pastačiusi kamerą, Greta gana stačios kalvos šlaitą pavertė lygia horizonto linija, tad projekcijose iš tiesų matome, kaip ji kopia į stačią kalvą ir leidžiasi nuo jos. Naudodama kameros galimybes Greta siekia bent galutiniame vaizde apgauti gravitacijos jėgą.

„Greta“ (2011) – ankstyvas darbas, subtiliai, bet sėkmingai manipuliuojantis mūsų rega ir suvokimu. Tai du balto popieriaus lapai baltuose rėmuose už blizgių stiklų, kurie atspindi žiūrinčiuosius ir supančią aplinką. Akis užkliūva už lenktos linijos dešiniuose apatiniuose kampuose. 2011 metais abejuose rėmuose buvo matomas vienodo linkio plaukas, vienuose – tikras, kituose – atspausdintas skaitmenine spauda. 2013 m. tikrasis plaukas nuslinkęs žemyn, nesustingdomas, veikiamas gravitacijos, kaip nuokalnėn besileidžianti Greta.

Iliustracijoje, Greta Vileikytė, kadras iš „Be pavadinimo“ dokumentacijos, 2013.