.
2012    05    14

Gintaro Znamierowskio ir Donato Srogio paroda Marijos ir Jurgio Šlapelių namuose-muziejuje

artnews.lt

Gegužės 16 – 20 d. Marijos ir Jurgio Šlapelių namuose-muziejuje (Pilies g. 40, Vilnius) veiks Gintaro Znamierowski ir Donato Srogio paroda „Žmogus/kultūra/poreikiai: mylėti kultūrą –pažinti save–suprasti kitus“. Parodos kuratorius – Kęstutis Šapoka.

Paroda „Žmogus/kultūra/poreikiai: mylėti kultūrą –pažinti save–suprasti kitus“ yra Gintaro Znamierowski ir Donato Srogio alterkonceptualizmo retrospektyvos „Postmodernizmo aukoms atminti“ tęsinys, papildytas (vis dar atrandamais paruoštose išmetimui neidentifikuotose dėžėse) archyviniais artefaktais, taip pat kai kuriais pastarųjų kelerių metų veiklos, semantiškai susijusios su „archyvine“, pavyzdžiais.

9-jo dešimtmečio pabaigoje ir 10-jo dešimtmečio pradžioje Znamierowski ir Srogis lankydavosi įvairiose liaudies meno, lengvosios pramonės pasiekimų, parodų salėse dominuojančio ekspresionizmo ir t.t., parodose tam, kad dvasiškai prisislėgtų. Tai buvo savotiška absurdiška dvasinė-okultinė praktika, kuri buvo materializuojama daugelį šių ekspozicijų fotografuojant — negatyvuose tarsi kaupiant, koncentruojant, mazochistiškai pratęsiant dvasinę agoniją, nykumą.

Ir nors impersonalistas Donatas Srogis netrukus pasitraukė į kitus karminės nemeninės veiklos barus, kaip pats sakė – neišvengiamai pralaimėjęs nelygioje kovoje su gaivališkomis reakcionistinėmis impresionistinėmis-ekspresionistinėmis jėgomis (dominavusiomis tiek „tautinių tradicionalistų“, tiek „naujųjų postmodernistų“ stovyklose, aršiai kovojusiose 10-me dešimtmetyje), Gintaras Znamierowski iš dalies perėmė estafetę beveik po dvidešimties metų, pratęsdamas kai kurias okultines judviejų praktikas (toliau) fotografuodamas ir (per)piešdamas kai kurias ekspozicijas iš skirtingų epochų.