.
2012    07    25

Galerijos „Vartai“ ketvirtadienio peržiūroje - Rūta Songailaitė

artnews.lt


Liepos 26 d., ketvirtadienį, 18 val. galerijos „Vartai“ peržiūrų kambaryje (Vilniaus g. 39, Vilnius) bus pristatyti jaunos menininkės Rūtos Songailaitės darbai.

Rūta, tik šiemet baigusi VDA Fotografijos ir medijų katedros bakalaurą, jau nuo 2010 m. yra pastebima Lietuvos meninio gyvenimo lauke – parodose, festivaliuose ir meniniuose įvykiuose. Rūta neapsiriboja tam tikra meno rūšimi ar technologija, nes iškilus naujai meninei problemai ji pasirenka, jos manymu, adekvačiausią būdą apie ją kalbėti: video, fotografiją, instaliaciją ar objektą. Rūtos kūrybai būdinga jautri ir žaisminga reakcija į ją supančią aplinką, o pastaruoju metu rūpimos temos – švari pradžia ir tolesnė tvarka.

Peržiūrų kambaryje bus pristatytas jos fotografijų ciklas „Be pavadinimo“ (2010) bei šviežiai baigtas objektas „Medis“ (2012). „Be pavadinimo“ – tai Rūtos perfotografuoti ir ant močiutės rūsyje rasto fotopopieriaus atspausdinti jos pačios paišyti akademiniai piešiniai, kuriuose matome gipsinę liūto galvos reljefo atlieją, triušio ir varno iškamšas bei gipsinį berniuko biustą. Rūtai svarbu tai, kaip piešdami daiktus, kurie vaizduoja gyvas būtybes, mes jiems vėl suteikiame gyvybės, nes ilgai užtrunkančiame akademinio piešimo procese susigyvename su kiekvienu jų linkiu, o pabaigoje išpiešiame akis ir piešiniai pradeda žiūrėti į mus. Fotografuodama piešinius, ji tarsi portretavo tuos piešiniuose atgijusius personažus. O spausdindama juos ant seno, ilgą ir turiningą kelią nuėjusio fotopopieriaus, dėl cheminių pokyčių koreguojančio atspaudus, Rūta sukūrė fotografinius personažus. „Medis“ – tai daugumoje pasaulio kultūrų randamais archetipiniais geometriniais simboliais paremta struktūra, susidedanti iš apvalaus „gyvenimo medžio“ siuvinio, jo kvadratinio rėmo ir trikampės dažų dėmės ant sienos. „Medyje“ Rūta ieško giluminės ir pradinės formos, tik šįkart jį skirta ne pradžiai, bet struktūrinei gyvenimo tvarkai pažymėti.