.
2017    12    12

Galerijoje namuose „Trivium“ - Arturo Valiaugos videoinstaliacija

artnews.lt

Vilniuje, galerijoje namuose „Trivium“ ((Vilkpėdės g. 7-105, Vilnius) iki sausio 5 d. veikia Arturo Valiaugos interaktyvi videoinstaliacija „Mano Džokonda, arba paliesk Monos Lizos atspindį“ (2014).

Žymus fotografas, sukūręs ne vieną seriją, skirtą Lietuvos identiteto klausimams, nuolat atliekantis fotografinius tyrimus paveldo tema, šį kartą pristato interkatyvų video kūrinį.

„Geras jausmas lengvai ir greitai prabėgti Luvro salėmis. Vieną rudenį bėgau į pasimatymą su Mona Liza. Tačiau salėje, kur Ji manęs laukė, pasislėpusi po storu neperšaunamu stiklu, per nepadoriai didelį atstumą pamačiau tik išplaukusį savo refleksą besifotografuojančių turistų minioje. Taip ir likau ištikimas Džokondos pirmavaizdžiui iš Vakarų meno albumo – reprodukcijai, mielesnei už originalą, kurį galiu paliesti kada panorėjęs.

Instaliaciją sudaro Monos Lizos reprodukcijos atspindžio kibire su vandeniu video projekcija. Palietus atspindį Mona Liza sujuda, pradeda šokti ar merkia akį, pro besišypsančias lūpas tardama amžiną vertybių laikinumo pažadą.“

Greta eksponuojami šio menininko mokyklos laikų filmo kadrai, kuriuose lyg vaikystės meilė taip pat šmėkščioja Mona Liza.

Artūras Valiauga (g. 1967) – 2010 m. įgijo fotografijos ir medijos meno magistro laipsnį Vilniaus dailės akademijoje. Nuo 1993 m. dalyvauja fotografijos meno parodose bei projektuose. Tarp jų – tokie tarptautiniai tiriamosios fotografijos projektai kaip Tarptautinio fotografijos ir tyrimų tinklo projektas „Darbas“ (2005-2006), 4-toji Ars Baltica fotografijos meno trienalė (2008), EU-Japan Fest projektas „Japonija Europos akimis“ Nr. 11 (2009) ir kt.

Projektą remia Lietuvos kultūros taryba