.
2010    10    28

Galerijoje „Vartai“ - „Animaciniai filmai iš Vokietijos“

artnews.lt

Izabela Plucinska_Jam Session2_Foto Frank Kleinbech

Spalio 29 d, 18:00 val. galerijoje „Vartai“ atidaroma paroda „Animaciniai filmai iš Vokietijos“.

Vokietijos užsienio ryšių instituto (Ifa) paroda „Animaciniai filmai iš Vokietijos“ yra tarsi ataskaita apie aktualias vokiečių meninės animacijos kryptis, akcentuojanti savitą ir sėkmės sulaukusią šiuolaikinių vokiečių filmų produkciją.

Vokietijos animacinių filmų kūrėjai veikia medijų industrijos užribyje, tarsi balansuoja ties šios rinkos riba. Jų tikslai iš dalies visiškai priešingi medijų pramonei. Naudojamos meninės raiškos priemonės ne tik individualiai labai skiriasi, jos žymi platų stilių ir technikų spektrą, atsiradusį šiuolaikinio meno puvenose ir džiunglėse.

Vokietijos meniniai animaciniai filmai savo turiniu atspindi kolektyvines prasidėjusio šimtmečio baimes, čia pastebime būsimo bendrabūvio užuomazgas, individo vienatvę demografinėje realybėje. Esama filmų apie senų archajiškų gyvenimo formų paiešką ir pažangą kritikuojančių parodijų apie technikos perversiją. Vis dėlto kiekviena nauja produkcija vis dar prasideda ne tik nuo kompiuterio, bet ir nuo piešinių, koliažų, nuotraukų, montažų ir lėlių.

„Animaciniai filmai iš Vokietijos“ pristatomi padedant Goethe’s institutui Vilniuje.

Paroda veiks iki lapkričio 26 d.

Iliustracijoje: Izabela Plucinska, Jam Session.