.
2013    10    29

Fotoreportažas iš Tomo Martišauskio parodos „Įrankis/ Creature/ Vera“ Reikjaviko meno muziejuje

artnews.lt

Tomas Martisauskis6

Rugsėjo 14 d. Islandijos Reikjaviko meno muziejaus erdvėse pristatyta solinė lietuvių menininko Tomo  Martišauskio paroda „Įrankis/ Creature/ Vera“. Parodą galima apžiūrėti iki sausio 12 d.

Lietuvių menininkas Tomas Martišauskis pristato specialiai šiai parodai sukurtą projektą, nagrinėjantį žmogaus santykį su materija ir erdve postmoderniame pasaulyje. Šiuolaikinėmis technologijomis perkeldamas skulptūrinį objektą į skirtingas medijas, T. Martišauskis ne tik sukuria naujus pirminio objekto pavidalus, bet ir praplečia tradicinės skulptūros sampratą. Nors pirminis objektas parodoje nėra eksponuojamas, jo trimatės, video ir audio „autentiškos kopijos“ tampa atskirais savitų prasmių turinčiais kūriniais. Paradoksalus autentiškumo ir kopijos santykis įgalina pamatyti vis kitokius objekto aspektus: skulptūros interjerą ir eksterjerą, jos garsą, plastiką animuotame vaizde bei struktūriniame piešinyje.

Tomas Martišauskis (g. 1977 m.) kuria įvairiose medijose: nuo skulptūros iki fotografijos. Pasitelkdamas kultūros teoriją bei naująsias technologijas kaip alternatyvą amatui jis kritiškai analizuoja šiuolaikinės visuomenės „vaizdinio“ realybę. Kalbėdamas apie pokyčius visuomenėje Guy Debordas prieš daugelį metų rašė, jog visa, kas ankščiau buvo tikra, dabar tapo vaizdiniu ir tikrovės reprezentacija. T. Martišauskio kūryba metaforiškai iškelia šį teiginį „į paviršių“; imituodamas objektus ir reiškinius iš tikrovės, jis paverčia juos indeksiškomis užuominomis, ikonografiniais raktais ar koduotais prisiminimais. Skulptoriaus patirtis jaučiama iš intelektualaus medžiagų – gipso, medžio ar net tauriųjų metalų pasirinkimo, tačiau jų panaudojimas objektų kūrime dažnai tampa subversyviu žaidimu, menančiu šių medžiagų „tikro“ pasaulio prigimtį ir jo neadekvatumą dabartiniam simuliuotam
pasauliui.

Paroda „Įrankis/ Creature/ Vera“ yra Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungos Tarybai kultūrinės programos dalis. Parodą remia Lietuvos Kultūros Ministerija.

Tomas Martisauskis7

Tomas Martisauskis1

Tomas Martisauskis2

Tomas Martišauskis: Vera

Tomas Martisauskis4

Tomas Martisauskis5

Tomas Martišauskis: Vera

Tomas Martišauskis: Vera

Tomas Martišauskis: Vera

Tomas Martisauskis3

Nuotraukos: Petur Thomsen.