.
2014    03    25

Fotoreportažas iš Roberto Narkaus ir Justės Kostikovaitės projekto „Half Hotel“ Marakešo bienalėje

artnews.lt

IMG_8365

Vasario 26 dieną Marakešo mieste atsidarė šiuolaikinio meno bienalė, kurios paralelinėje programoje dalyvauja ir lietuvių menininkas Robertas Narkus. Su kuratore Juste Kostikovaite Marakešo Bienalėje jis pristatė projektą „Half Hotel ”.

Robertas Narkus savo veiklą apibrėžia kaip aplinkybių vadybą. Bienalės metu jis atidarė viešbutį viešbutyje. Menininkas savo projektui įgyvendinti naudoja jau egzistuojančio viešbučio  “El Fenn” infrastruktūrą. Bendradarbiaudamas su viešbučio personalu, menininkas organizuoja viešbučio atidarymo performansą, kurio metu vietiniai šaltkalviai publikos akivaizdoje suvirinimo aparatu išpjauna formą reprezentuojančią menamo viešbučio logotipą.

Marakešo Bienalė yra tarptautiniu mastu pripažintas Šiaurės Afrikos šiuolaikinio meno renginys.

Ji jau yra tapusi vienu mėgiamiausių Marakešo traukos taškų, kuri kas dvejus metus sukviečia apie 50,000 lankytojų. Prasidėjusi 2005 metais kaip maži vizualiųjų menų ir literatūros vakarai, renginiai išaugo į bienalės formatą.

Bienalėje buvo rodomi tokie menininkai kaip Josef Kosuth, Hanif Kureishi, Anri Sala, Julian Schnabel bei Zadie Smith.  Šių metų bienalė pakvietė 32 menininkus iš 16 šalių. Tarp jų yra Adriana Lara, Hassaan Kahn ir Ibtesam Gazder kolektyvas, Hiba Khamlichi, Kader Attia, Katinka Bock, Keren Cytter, Lili Reynaud-Dewar, Shezad Dawood, Franz Pomassl ir Gabriel Lester.

Projekto Half Hotel pristatymą Marakešo Bienalėje parėmė Lietuvos Respublikos Ambasada Prancūzijos Respublikoje, Tuniso Respublikai, Andoros Kunigaikštystei ir Maroko Karalystei bei Garibaldi Laser Foundation.

‘Half Hotel performanso metu pagaminta skulptūra eksponuojama El Fenn viešbutyje, Marakeše nuo vasario 28 iki  kovo 31 dienos. Adresas: 2 Derb Moulay Abdullah Ben Hezzian, Bab El Ksour, Marakešas, 40000, Marokas.

Projekto kuratorė – Justė Kostikovaitė.

Apie Robertą Narkų:

Šiuo metu Robertas Narkus studijuoja Sandberg institute Amsterdame. 2013  jis įkūrė Patafizikos Institutą Vilniuje, dalyvavo grupinėse parodose Studio-X NYC, Niujorke ir parodoje ANNE, Šiuolaikinio meno centre, Vilniuje.

Su ‘jokių taisyklių’ taisykle Robertas Narkus siūlo naršyti po taip vadinamą nepastovios modernybės (liquid modernity) erdvę. Robertas Narkus kalba apie objektus ar procesus kaip potencialių galimybių sumas. Robertas Narkus savo meninę praktiką apibrėžia kaip aplinkybių vadybą ir kaip darbą su pašaliniais situacijų efektais.

http://www.marrakechbiennale.org

IMG_8264  IMG_8292

IMG_8304

IMG_8306

IMG_8309

IMG_8467

IMG_8480