.
2015    03    20

Fotomenininkė Ieva Austinskaitė - Signature Art Prize 2015 laimėtoja

artnews.lt

08

Londone kovo 19 dieną fotomenininkei Ievai Austinskaitei už projektą „Keleiviai“ įteiktas Signature Art Prize 2015 apdovanojimas fotografijos ir kino kategorijoje. Šiame projekte menininkė fiksuoja nesuvaidintas vienišumo akimirkas viešajame Londono transporte. Ieva nagrinėja tylą, abstrakciją, žmonių elgesį bei  ryšį su juos supančiu pasauliu. Menininkės darbuose išryškėja ne tik personažų asmeninės istorijos, bet taip pat ir miesto gyvenimo tendencijos – apatija, nuovargis, susvetimėjimas ir atsiribojimas. Pasak Ievos, „viešasis transportas – vieta, kurioje žmonės pasineria į savo problemų ir nuotaikų subtilybes, susikurdami privačią erdvę viešoje erdvėje“.

„Šis prizas – puikus paskatinimas plėtoti tolimesnius projektus, kurie išaugs į personalinę parodą”, – mintimis dalinosi menininkė. Ieva šiuo metu dirba prie įvairių dokumentinės, konceptualiosios ir gatvės fotografijos projektų. Artimiausiuose kūrėjos planuose – kartu su Damien Chrobak organizuojama paroda, kurioje bus eksponuojami Londono jaunimo subkultūrų atstovų 1976-1988 metų portretai.

Ieva Austinskaitė (g. 1992) mokėsi Kauno dailės gimnazijoje. 2014 metais baigė fotografijos studijas Middlesex universitete Londone ir buvo apdovanota už išskirtinius pasiekimus. Jaunajai menininkei tai ne pirmasis pripažinimas – 2010 m. ji laimėjo fotografijos konkursą „Debiutas“, taip pat yra eksponavusi savo darbus parodose Lietuvoje ir Jungtinėje Karalystėje.

Signature Art Prize konkurso tikslas – remti perspektyviausius jaunuosius menininkus jų karjeros pradžioje. Jame gali dalyvauti tik tebestudijuojantys ar ne vėliau kaip 2012 m. pirmos pakopos studijas baigę kandidatai. Finalistų darbuose atsispindi charakteringas kūrėjų braižas, unikalus požiūris į pasaulį ir autoriams būdingos temos. Finalistų darbai dar mėnesį bus eksponuojami Londone, 133-135 Bethnal Green Road esančioje parodų erdvėje.

DSC_5048

Nuotraukos: Giedrė Stulgytė