.
2012    11    28

Filmų programoje NDG - Berlynas šiandien

artnews.lt

Lapkričio 28-ą ir 29-ą d. Nacionalinėje dailės galerijoje bus rodomi du filmai, kalbantys apie naują Berlyno situaciją. „Pastaruoju metu mane neramina vienas dalykas: miestai, kuriuose gyvename, tampa kūrybingais“. Šitaip anglų urbanistas Paulas Chattertonas apibūdina plėtrą, kuri gana ilgai buvo vadinama parodomuoju ateities miesto modeliu.

Prasidėjus globaliai finansinei krizei, „kūrybingo miesto“ koncepcija, atrodo, irgi pasinėrė į krizę. Europos komisija konstatuoja, kad į Europą reikia sugrąžinti gamybą ir pramonę ir žada šiam siekiui suteikti investicinę paramą. Kūrybinių ir kultūrinių industrijų vaidmuo miestų ekonominei plėtrai skatinti iš esmės ir kritiškai peržiūrimas.

Šiame kontekste įdomu, kaip „ateities miesto“ modelį vertina patys kūrybinių industrijų atstovai. Šiuolaikinio meno tyrimų centras prie Europos humanitarinio universiteto pristato du skirtingų žanrų filmus, kuriuose vaidybiškai arba dokumentaliai bus nagrinėjama Berlyno, kaip „neturtingo, bet seksualaus“ miesto mitas ir realybė.

Programa

„After Effect“ (rež. Stephan Geene, Vokietija, 2007, 75 min, anglų kalba) – tai meilės istorija vykstanti meno, kapitalo ir rinkodaros aplinkoje, Berlyne, belaukiant trečio tūkstantmečio pradžios. Kajus Starelas netikėtai pradeda dirbti naujai įkurtame tarptautinių meno programų institute „Carl Celler Culture”, kur madingi ir stilingi kūrybinės klasės atstovai galvoja naujas prekių sklaidos kampanijas, bet kai herojus įsimyli organizacijos dizainerę, viskas verčiasi aukštyn kojomis. Filmas balansuoja tarp kūrybinių industrijų pasaulio fetišizavimo ir satyros.

Filmą pristatys ir komentuos menininkas ir nepriklausomų filmų kuratorius Florianas Wüstas. Filmo pristatymas ir diskusijos vyks angliškai.

Lapkričio 28, 17 val. NDG auditorija.

Stefano Rusu dokumentinis filmas „Reclaiming the City“ (Moldova / Rumunija, 2012, 64 min.) supina pasivaikščiojimus, pokalbius, archyvinę medžiagą, asmenines istorijas į koncentruotą pasakojimą apie naują Berlyną. Šis filmas buvo sumanytas kaip tiriamoji dokumentika, parodanti dramatiškus socialinius ir ekonominius pokyčius, fizinę miesto transformaciją po Berlyno sienos griuvimo.

Po filmo įvyks susitikimas su režisieriumi Stefanu Rustu. Pokalbis vyks anglų kalba.

Lapkričio 29, 17 val. NDG auditorija.

Filmų programa yra projekto Europe (to the power of) n dalis.

Iliustracija: Kadras iš filmo „After Effect“, rež. Stephan Geene, Vokietija, 2007, 75 min.