.
2015    04    27

Fabrizio Fortini (1967) paroda „Nieko asmeniško“ galerijoje „(AV17)“

artnews.lt

Raphael Baldaya

Balandžio 28 d. 18 val. galerija (AV17) (Aušros Vartų g, 17) atidaro italų menininko Fabrizio Fortini (1967) parodą „Nieko asmeniško“.

Visas menininko iš Milano kūrybos pasaulis atsispindi keliose žymaus portugalų poeto Fernando Pessoa elėraščio eilutėse: „Poetas yra apsimetėlis. / Jis taip gerai apsimeta, / jog išgyvena skausmą, / kurį jis jaučia iš tikrųjų.“ (“The poet is a pretender. / He pretends so completely / arriving to pretend that it is pain / pain that really feels.”). Fabrizio Fortini domina tapatybės tema, ją menininkas savo kūriniuose nagrinėja pasitelkdamas įvairius išraiškos būdus, autoriui artima tarpdiscipliniška kūryba, menininko ir kuratoriaus vaidmenų suliejimas. Tapatybės tyrinėjimas šio menininko kūryboje neapsiriboja kūriniais, kaip įrankį, išreikšti norimas idėjas, menininkas naudoja save. Fabrizio Fortini domina menininko, jo vardo ir kūriamų darbų santykiai. Jau daugelį metų menininkas nenaudoja savo vardo, o darbų autorystę priskiria neegzistuojantiems, išgalvotiems asmenims. Taigi, kaip menininkas, Fabrizio Fortini egzsituoja tik šiuose pseudonimuose, o išgalvoti personažai tampa jo kūrinių neatskiriama dalimi.

Įkūnydamas skirtingas asmenybes, Fabrizio Fortini „Nieko asmeniško“ pristato kaip kolektyvinę septynių menininkų parodą. Jos dalyviai: Raphael Baldaya, Cindy Mingus, Guerino Rossi, Marcel Kremer, Napoleone Mapelli, Fabrizio Maria Fortini ir Felix Kupka – tai skirtingas istorijas pasakojantys, atskirus stilius reprezentuojantys bei individualia meno kalba kalbantys menininkai.

Galerijos erdvė šioje parodoje taps scena, kurioje kuriama ir tyrinėjama pati fikcija. Darbai ekspozicijoje – tai vieninteliai realūs daiktai, reprezentuojantys menininkus, kurie iš tiesų neegzistuoja. Pasirinkdamas tokį painų kūrybos kelią ir kurdamas iliuziją, menininkas siekia pilnai išreikšti save, pasakyti tai, kas yra tik jo, tam, kas yra visiškai „kitas“.

Ši iliuzija vadinama tapatybe.

Pasislėpęs už išgalvotų personažų Fabrizio Fortini parodoje pristatys tapybos darbus, sukurtus nuo 2012 iki 2014 metų, taip pat per 2014 – 2015 metus darytas fotografijas.

Paroda galerijoje (AV17) veiks iki gegužės 15 dienos.