.

Geistės Marijos Kinčinaitytės paroda „Tu priklausai man“ Oslo Fotografijos galerijoje

G. Kincinaityte

Birželio d., ketvirtadienį, 19 val., Oslo Fotografijos galerijoje (Møllergata 34, 0179) bus atidaryta Geistės Marijos Kinčinaitytės paroda „You Belong to Me” („Tu priklausai man”).

Projekto idėja kilo stebint intensyvėjantį nežemiškų teritorijų kolonizavimą technologijomis ir vaizdais. Projekte dėmesys sutelkiamas į tai, kaip tarpplanetinių mokslinių misijų metu kaupiama vizualinė medžiaga formuoja antropocentrišką Marso realybę. NASA tyrimų projektai leidžia laisvai naudotis Marso paviršiumi keliaujančių robotų (rovers) kameromis padarytų nuotraukų archyvais. Tai suteikia unikalią galimybę kvestionuoti skaitmeninius vaizdus atsirandančius tolimoje planetoje, kurios žmogus dar neturėjo progos patirti tiesiogiai. Kombinuojant robotų užfiksuotus Marso peizažus ir autorės darytas fotografijas, yra kuriamas dialogas tarp skaitmeninio ir analoginio vaizdo, tarp vaizdų iš skirtingų realybių. Pagrindinis projekto tikslas yra analizuoti šių nežemiškų vaizdų įtaigumą priimant tolimą ir nepažintą kaip artimą ir atpažįstamą. Vaizdinių apie dar neaplankytą planetą sukeltos ir savininkiškumo jausmą skatinančios fantazijos provokuoja svarbų klausimą apie „tarpplanetinės fotografijos” vystymąsį, bei ją supančius politinius aspektus.

„Žemė stengiasi prakalbinti Marsą, kuris atkakliai lieka nekalbus. Šis ryšys yra idealiai iškūnytas, kol kas įmanomas tik komunikacijos erdvėje. Vienintelės žmonijos geismo Marsui fizinės apraiškos – zondai ir marsaeigiai, kurie patys ir siunčia mums atgal kosminės meilės atvirukus – nuotraukas, žemėlapius ir mėginius. Tolima planeta tampa nepasiekiamu ir nebyliu mylimojo kūnu, kurio kalbėjimą mes turime sukonstruoti patys. Ir tai nėra labai skirtinga nuo žmogiškosios meilės situacijos – bent jau tuomet, kai meilės objektas nėra online. Kalbėdamas apie meilės laiškus, Barthes’as cituoja Freudą, kuris sako, kad meilės laiškas, kaip ir geismas, laukia ir reikalauja atsako; be pastarojo vienpusė meilės komunikacija tampa klaidingų įsivaizdavimų, iliuzijų ir haliucinacijų erdve.”

(Ištrauka iš „Aš tavo kita planeta” (Jurij Dobriakov ir Jogintė Bučinskaitė), tekstas išspausdintas parodos leidinyje)

Paroda veiks birželio 2 – 11 d.