.

Lietuvos išeivijos dailės fondas ir „Lewben Art Foundation“ pristatė knygą „Peradresuota 1”

16830848_1425493410835092_4463305695969662890_n

Vilniaus knygų mugėje buvo pristatytas naujas meno albumas „Peradresuota 1. Lietuvių ir litvakų tapyba Lietuvos išeivijos dailės fondo kolekcijoje“. Pristatyme dalyvavo knygos autorė ir sudarytoja dr. Rasa Andriušytė-Žukienė, išeivijoje kuriantis ir visiems puikiai pažįstamas menininkas Stasys Eidrigevičius, Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus direktorius Markas Zingeris, lietuvių istorikas, publicistas, kultūros tyrinėtojas dr. Egidijus Aleksandravičius ir Lietuvos išeivijos dailės fondo direktorė Ugnė Bužinskaitė.

„Peradresuota 1“ – tai pirmasis knygos tomas, kurį išleido „Lewben Art Foundation“ ir Lietuvos išeivijos dailės fondas. Knygos dėmesio centre – fondo kolekcijoje saugomi Lietuvos išeivijos tapybos darbai nuo XX a. pradžios iki šių dienų. Leidinyje publikuojama beveik 300 kūrinių, pristatomas 61 menininkas. Pasak fondų įkūrėjo, kolekcininko Viliaus Kavaliausko, šiuo albumu buvo įgyvendinta dalis fondo tikslų – ne tik sugrąžinti kūrinius į Lietuvą, bet ir tyrinėti Lietuvos išeivijos dailę, užsiimti jos sklaida. „2015-ieji metai Lietuvos išeivijos dailės fondui buvo ypatingi. Tais metais minėjome penkerių metų fondo veiklos sukaktį. Šios sukakties proga Vilniaus knygų mugėje ir pristatėme šį leidinį“, – sakė V. Kavaliauskas.

Leidinio sudarytoja dr. Rasa Andriušytė-Žukienė į išeivijos temą žvelgė iš peradresavimo perspektyvos. „Sudarydama šį albumą pamačiau, kiek daug šios žemės menininkų Lietuva yra primiršusi, ir koks svarbus kultūrinis darbas yra jų kūrinių sugražinimas į Lietuvą. Dar niekada nebuvo knygos, kurioje kartu būtų pristatomi lietuvių ir litvakų dailininkai. Šiuo albumu tik prasideda šios istorinės klaidos taisymas. Lietuvių ir litvakų tapybos palikimas, sudėtas viename albume, gerokai praturtina Lietuvos tapybos paveikslą ir, gal dar svarbiau, praplečia mąstymą, kas yra Lietuva ir jos kultūra, kur ji prasideda ir kaip plačiai yra pasklidusi“, – pasakoja R. Andriušytė-Žukienė.

Siekiant skaitytojams pristatyti Lietuvos išeivijos kūrinius, itin svarbus tapo knygos dailininkės Viktorijos Leleivės darbas – kurdama leidinio pavidalą, ji kaip esminius akcentus pasirinko dvejetus ir kelionę iš taško A į tašką B. Pasak V. Leleivės, pati knyga yra dvitomė, joje pristatomi tapytojai taip pat dviejų tautų – lietuviai ir litvakai, be to, knyga dvikalbė. „Dualumas matomas ir pačioje išeivijos temoje: namai (Lietuva) ir egzilis (išeivija), Rytai ir Vakarai, galų gale ir pačiame pavadinime „Peradresavimas“ atsispindi dualumas – taškas A ir taškas B“, teigė V. Leleivė. Už šios knygos apipavidalinimą dailininkė V. Leleivė Vilniaus knygų mugėje bus apdovanota diplomu šių metų LR kultūros ministerijos rengiamame konkurse geriausioms meninio apipavidalinimo ir poligrafinio atlikimo Lietuvos leidyklų išleistoms knygoms išrinkti.

Tikimasi, kad šis leidinys taps išsamiai Lietuvos išeivijos dailę pristatančia knyga, kuri tapybos mėgėjams Lietuvoje padės susipažinti su išeivių kūryba, o svečiams iš užsienio taps puikia reprezentacija apie sėkmingus lietuvių tapytojus už Lietuvos ribų.

VšĮ „Lewben Art Foundation“ – nevalstybinė institucija, administruojanti reprezentatyvią meno kolekciją, kurią sudaro Lietuvos ir užsienio menininkų kūriniai nuo XVIII a. pabaigos iki šių dienų. Be tapybos, sudarančios kolekcijos branduolį, didelę dalį užima skulptūros, fotografijos, grafikos darbai, videodarbai bei instaliacijos. Bendradarbiaudama su dailėtyrininkais, kuratoriais, menininkais ir įvairiomis kultūros bei meno organizacijomis, „Lewben Art Foundation“ organizuoja parodas, leidžia meno albumus. „Lewben Art Foundation“ yra VšĮ Lietuvos išeivijos dailės fondo, kurio tikslas – sistemingai tyrinėti išeivijos dailę bei grąžinti kūrinius į tėvynę, steigėja. Lietuvos išeivijos dailės fondo administruojamą kolekciją sudaro Lietuvos išeivių darbai nuo XX a. pradžios iki šių dienų. „Lewben Art Foundation“ veiklą nuolat papildo nauji kultūriniai ir edukaciniai projektai bei kultūrinės iniciatyvos. 2013 m. „Lewben Art Foundation“ tapo įstaigos „Artnews“, kuri valdo tokius projektus, kaip artnews.lt, artbooks.lt bei „Echo Gone Wrong“, dalininke.

Daugiau informacijos – www.lewbenart.com

Peradresuota pristatymas_5

 

Peradresuota pristatymas_2

Peradresuota pristatymas_3

Peradresuota pristatymas_4  Peradresuota pristatymas_6

Peradresuota pristatymas_7