.

Lenkų menininkės Alicjos Bielawskos paroda „Soft Ground“ projektų erdvėje „Sodų 4“

AlicjaBielawska-drawing1

Gegužės 4 d. trečiadienį, 18 val.  projektų erdvėje „Sodų 4“ (Sodų g. 4, Vilnius) atidaroma Alicjos Bielawskos paroda „Soft Ground“. Parodos Kuratorė Justė Kostikovaitė. Atidarymo metu vyks Kristinos Aglajos Skaldinos performansas.

Neseniai atidaryta Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjungos (LTMKS) projektų erdvė „Sodų 4“ kviečia jau į antrąją parodą. Joje pristatoma menininkės iš Lenkijos Alicjos Bielawskos kūryba bei jos kartu su Kristina Aglaja Skaldina įgyvendintas projektas–performansas „Soft Ground“. Performansą menininkės kūrė Vilniaus dailės akademijos Nidos meno kolonijos rezidencijoje. Parodos ir performanso kuratorė – Justė Kostikovaitė.

„Išlavinau savo kūną taip, kad jis tapo jautresniu nei įprasta. Todėl galiu manipuliuoti juo ir tuo pačiu sukaupti daugiau informacijos. Mano kūnas gali priimti ir perdirbti jame jau esamus duomenis – tuos kuriuos turi sukaupęs tačiau nepanaudoja. Informacija, kurią aš naudoju yra rašytinė, išsakyta, tačiau dar neįkūnyta. Tad tam tikra prasme kalbu apie trajektorijas, nes juk apie jas viskas sukasi, ar ne taip?“

Alicja Bielawska (g. 1980) gyvena Varšuvoje (Lenkija), kuria skulptūras, piešia ir rašo tekstus. Kūrybinėje praktikoje tiria kasdienybės materialumą bei mūsų santykius su objektais bei aplinka. Nors menininkė dažnai kuria objektus iš medžiagos, metalo, medžio ar molio ir jie primena kasdienius naudojamus daiktus, ji dažnai žaidžia jų dydžiais bei proporcijomis.

Bielawska mokėsi meno istorijos Varšuvos universitete, taip pat vaizduojamojo meno Gerrit Rietveld akademijoje Amsterdame, yra gavusi šias stipendijas: Lenkijos kultūros ir nacionalinio paveldo ministerijos, Startstipendium, Mondriaan Fonds, Młoda Polska ir Schloss Solitude akademijos Štutgarte. Ji buvo nominuota VIEWS 2015 – Deutsche Bank apdovanojimui. Bielawskos kūryba buvo rodoma personalinėse parodose Schloss Solitude akademijoje Štutgarte, Starter Galerijoje Varšuvoje, galerijoje Jeanine Hofland Contemporary Art Amsterdame, Hotel Maria Kapel, Hoorn, Olandijoje, taip pat galerijoje BWA, Zielona Góra, galerijoje Arsenał Bialystoke, šiuolaikinio meno centre Zamek Ujazdowski Varšuvoje. Menininkė taip pat dalyvavo grupinėse parodose Lenkijoje, Olandijoje, Vokietijoje. Jos darbų yra Modernaus meno muziejaus kolekcijoje Varšuvoje, taip pat privačiose kolekcijose Lenkijoje ir Olandijoje.

Kristina Aglaja Skaldina mokėsi judesio terapijos Vilniaus universitete, o vėliau baigė Integruotos kūno veiklos ir judesio terapijos instituto kursus Jungtinėje Karalystėje. Dirbo kūno judesio terapeute, taip pat šoko šiuolaikinį šokį Vyčio Jankausko studijoje, praktikavo aikido ir jogą. 2015 m. Kristina Aglaja Skaldina baigė Rupert edukacinę programą kurios metu sukūrė kūrinį “Cleansing Moisturizing Protection“. Kartu su AusTėja Menų spaustuvėje bei Rupert rodė performansus ir video darbus „Wanduo“, „Žemė“. Šiuo metu ji dalyvauja Eglės Budvytytės projekte „Riedlenčių malda arba Kakta žemiau širdies“ Šiuolaikinio meno centre, Vilniuje.

Justė Kostikovaitė (Lietuva/Didžioji Britanija) – Nidos doktorantų mokyklos kuratorė Nidos meno kolonijoje. Ji baigė kuratorystę Karališkajame menų koledže Londone, prieš tai organizavo „Spheres of Power. Tension and Exchange“ seminarą Berlyne. 2014 m. dalyvavo Kvandžu bienalės fondo kuratorių kursuose Pietų Korėjoje, bei CIMAM konferencijoje Katare, bendradarbiavo su menininke Merike Estna projekte „Painting in An Open Space“, KUMU, Taline. 2015 m. Kostikovaitės surengtos parodos: Liuksemburgo menininkės Sophie Jung personalinė paroda „New Waiting“ „Temnikova&Kasela“ galerijoje Taline bei „New Pabulum“ paroda su menininkais Aline Bouvy (Belgija) ir Simon Davenport (Didžioji Britanija) galerijoje „Kunstraum“ Londone. 2015 m. įkūrė riboto tiražo meno kūrinių iniciatyvą  www.andeditions.org. 2016 m. kuruoja Julijono Urbono projektą „Airtime“ – Lietuvos paviljoną Milano dizaino trienalėje.

Paroda surengta bendradarbiaujant su Culture.pl, parodos rėmėjai – Lietuvos kultūros taryba, Lietuvos Respublikos kultūros ministerija, Lenkijos institutas Vilniuje, Vilniaus dailės akademijos Nidos meno kolonija.

Paroda veikia 2016 m. gegužės 5–21 d. ketvirtadieniais–šeštadieniais 16–20 val.