.

Paroda „Dingęs meninis Kaunas“ Kauno galerijoje „101“

dinges Kaunas

VDU menų galerija „101″ (Muitinės g. 7) nuo vasario 1 d. vėl atveria duris ir suteikia paskutinę galimybę pamatyti istorinę parodą apie meninę Kauno pusę. Paroda „Dingęs meninis Kaunas” bus rodoma visuomenei iki vasario 12 d. Primename, kad tai pirmasis toks projektas, kuriame mėginama prikelti svarbiausių miesto kūrybinių erdvių atmintį, o kartu klausti: kur slypi Kauno meninė energija ir kokią reikšmę jai turi vieta?

 Ar miestas, namas, erdvė turi įtakos miesto kūrybiškumui, ar vieta gali padėti meninei veiklai skleistis? Kauno architektai, grupė „Antis”, tapytojas Rimvidas Jankauskas – Kampas, grupė Post Ars, galeristas Albertas Stankevičius, skulptoriai tėvas ir sūnus Antiniai ir kiti šio miesto kultūros mikrokosmoso kūrėjai bei gyventojai dažniausiai yra siejami su tam tikromis vietomis – Kauno architektų namais, „Anties” kavine, Sinagoga, LDS parodų salėmis, Karaliaus Mindaugo 29-uoju namu ir t.t. Šios erdvės jau tapo aktyvaus, kūrybiško ir gyvybingo meninio Kauno sinonimu, bet kartu jos byloja apie nuolatinę šio miesto atminties eroziją – beveik visos jos, kažkada buvusios svarbiais kultūros židiniais, šiandien jau yra  „dingusio” miesto dalis.

Parodoje pristatoma tik dalis negrįžtamai pasikeitusių pastarųjų dešimtmečių meninio Kauno vietų, nes visų jų aprėpti turbūt neįmanoma: tai Architektų namai, kelerios LDS Kauno skyriaus parodų salės, Menininkų namai, Karaliaus Mindaugo pr. 29-ajame name įsikūrusios menininkų dirbtuvės ir parodų salė, menininkų dirbtuvės buvusioje sinagogoje, šiuolaikinio meno ir dizaino galerija ARTeritorija ir kt.

Projekte pristatoma autentiška dokumentinė medžiaga – filmuoti performansai, pokalbiai su menininkais, parodų fotografijos, plakatai, to meto spaudos pranešimai. Bene įdomiausia šio projekto dalis – Algirdo Kaušpėdo, Audronės Kaušpėdienės, Roberto Antinio, Audronės Petrašiūnaitės, Hanos Šumilaitės, Eglės Komkaitės ir kitų atsiminimai, kuriuose – ne tik tų laikų atmintis, bet ir dabartinės praėjusių dienų Kauno meninio gyvenimo refleksijos.

Ekspoziciją papildo Gintaro Česonio fotografijos, VDU naujųjų medijų meno programos studentų kūrybinės interpretacijos ir įvairi dokumentinė medžiaga.

Parodą  galima apžiūrėti  ir Kauno atminties archyve www.atmintiesvietos.lt/maršrutai.

Projekto komanda: parodos kuratorė dr.Daiva Citvarienė, menotyrininkės prof.dr. Rasutė Žukienė ir Viltė Migonytė – Petrulienė, istorikai Raimonda Rickevičienė, Arvydas Pakštalis, dr.Brigita Tranavičiūtė, operarorius Linas Citvaras, VDU Kuratorystės ir Naujųjų medijų meno programų studentai.