.

Svetingas savaitgalis estų pop meno parodoje NDG

popmeno_savaitgalis_2

Rugsėjo 4-6 d., penktadienį, šeštadienį ir sekmadienį, Nacionalinė dailės galerija (NDG) kviečia lankytojus į svetingą savaitgalį, skirtą parodos „POPKunst For Ever! Estų popmenas septintojo ir aštuntojo dešimtmečių sandūroje“ uždarymui. Galerijos bilietas kainuos tik 20 euro centų, vyks nemokamos ekskursijos po parodą ir kūrybinės dirbtuvės.

Septintąjį dešimtmetį Estijos menas ryžtingai pasuko nauja kryptimi, ištrūkdamas iš socrealizmo kanono. Šių procesų kulminacija tapo pop elemento įsiveržimas į Estijos meną, po kurio pasikeitė aukštosios ir žemosios kultūros, profesionalumo ir kūrybingumo, kopijavimo ir kičo suvokimas. Jaunų menininkų įdiegti nauji principai, iš pradžių gyvavę meninio gyvenimo paraštėse, ilgainiui ėmė skverbtis į vyresnių kolegų kūrybą, į taikomąjį meną, madą, interjero dizainą ir kiną. Modernizmo estetiką ir ideologiją išstūmė popkultūra.

Naujieji kūriniai nevisiškai atitiko profesionalumo sampratą, tačiau iššaukiamai demonstravo pasitikėjimą ir savyje talpino viską: nerangumą, eksperimentus, žaidimą ir ribų plėtimą, o svarbiausia – naują epochos, realybės ir meno santykio interpretaciją. Vakarietiškų meninių procesų inspiruotas estų popmenas nebuvo akla pastarųjų kopija. Perpratę ir savaip pritaikę vakarietiškojo popmeno metodus, menininkai savo kūriniuose apmąstė vietinį kontekstą, vietinius simbolius ir sovietinę masinę kultūrą. Taip, susidūrus kelioms kultūroms, susiformavo vadinamasis „sąjunginis popmenas“.

Svetingo savaitgalio programa

Rugsėjo 4 d., penktadienis

17 val. Ekskursija po parodą su menotyrininku dr. Viktoru Liutkumi.

Rugsėjo 5-6., šeštadienis ir sekmadienis

12 val. ekskursijos po parodą su NDG gidais. Po ekskursijų lankytojai kviečiami sudalyvauti kūrybinėse dirbtuvėse, kurių metu dalyviai kritiškai įvertins šiandieninę populiariąją kultūrą, spaudos leidinius ir juos perkurs.

Renginiai nemokami, tačiau dalyvių skaičius ribotas, tad reikalinga registracija su patvirtinimu tel.: 8 5 219 5961 arba el.p.: edukacija@ndg.lt

 

Iliustracijose: Vaizdai iš parodos. Tomo Kapočiaus nuotraukos.