.

Kvietimas teikti pasiūlymus simpoziumui Interformatas: apie kritinį turizmą, vietiškumą ir post-romantinį būvį

 

symposium_2012_05_18_spacewalk next to Nida Art Colony

Nidos meno kolonija kviečia Lietuvos ir užsienio menininkus, tyrėjus, filosofus, dailėtyrininkus, kuratorius, dizainerius ir architektus teikti simpoziumo raktažodžius atitinkančius atviro formato (paskaitų, kūrybinių seminarų, performansų, įvietintų meno kūrinių) pasiūlymus. Pasiūlymus galima siųsti iki kovo 1d. Simpoziumo ir pasiūlymų kalba – anglų, kuratoriai Federica Martini (CH) ir Vytautas Michelkevičius. Simpoziumas vyks 2013 m. gegužės 16-19 d. Nidoje.

Raktažodžiai ir klausimai:
menininkais kaip turistas; meninės ir kuratorinės praktikos atokiose vietovėse kaip svetingumas (hosting); kritinis turizmas ir kultūrinių erdvių pervertinimas; peizažo “muziejifikacija” ir vietinė istorija; turistinis žvilgsnis ir vietovių konstravimas; įžymybių lankymas (sightseeing) kaip meninis tyrimas; nostalgiškasis turizmas post-kolonijinėse vietovėse; peizažas ir šiuolaikinės egzotiškumo formos; tapatybės peizažas ir įvietintos meninės intervencijos; lokalumas ir standartizuotos tapatybės; kritiniai meniniai veiksmai Alpėse ir pajūryje; vietiniai Nidos ir Sierre fenomenai (sniegas, užtvanka, gintaras, smėlis, liaudies kultūra); surežisuotas autentiškumas ir tradicijų interpretavimas; post-romantinė tapybiškumo patirtis; meninės veiklos perkėlimas į provincijos/Alpių meno kolonijas ir rezidencijas; atsitraukimas, bendradarbiavimas ir kultūrinė produkcija.

Simpoziumas yra 4 dienų renginys, projekto On Hosting and Displacing (Apie svetingumą ir per(s)kėlimą) dalis. Projektą vykdo Vilniaus dailės akademijos Nidos meno kolonija ir Ecole Cantonale d’Art du Valais (www.ecav.ch, Sierre, Šveicarija). Projektą finansuoja Šveicarijos meno fondas Pro Helvetia ir Kultūros rėmimo fondas.

Atrinktiems simpoziumo dalyviams NMK siūlo nakvynę ir maitinimą. Kelionės išlaidos bus dengiamos priklausomai nuo papildomai gauto finansavimo.

Pasiūlymo apimtis – iki 500 žodžių ir (jei reikia) vaizdinė medžiaga. Pasiūlymus siųsti simpoziumo kuratoriams Vytautui Michelkevičiui (vytautas@nidacolony.lt) ir Federica Martini ( federica.martini@gmail.com). Laiško tema – “proposal for symposium”.

Tie, kurie norėtų dalyvauti simpoziume kaip “žiūrovai”, turėtų tais pačiais adresais siųsti trumpą motyvacijos laišką. “Žiūrovų” išlaidos nedengiamos.

Simpoziumo idėją atspindi šis kvietimas iš 2011 metų simpoziumo:

„Sveiki atvykę į nesibaigiantį įvykį – čia performansą, čia paskaitą, čia krepšinio rungtynes, čia transliacijas iš pirties, čia performatyvias diskusijas, čia išvykas į reginius ir vietas su menininkais, čia diskursyvią vakarienę, čia vaidmenų žaidimus, čia interaktyvų bufetą, čia ekraną, čia įsivaizduojamą kartografiją, čia dirbtuves, čia arbatos ritualą, čia lėtą skaitymą, čia garso masažą, čia žinių dalybas, čia knygos startą, čia kritinę pirtį, čia orientacinę išvyką, čia konceptualius linkėjimus”.

Simpoziumo tikslas yra sukviesti menininkus, kuratorius, tyrėjus ir praktikus perkurti meno, žinių ir patirties pristatymo ir dalijimosi formatą. Vienas pagrindinių šiuolaikinės kultūros bruožų yra kintantis menininko vaidmuo: čia jis tampa tyrėju ir kuratoriumi, čia atvirkščiai, šiedu tampa menininkais. Kur prasideda ir baigiasi kiekvienas šių vaidmenų? Kaip rimtas tyrėjas ir teoretikas gali atlikti performansą, kaip žaidžiąs menininkas atlieka rimtą tyrimą ir teorizuoja?

Daugiau apie 2013-ųjų metų simpoziumą www.nidacolony.lt/lt/projektai/on-hosting-and-displacing arba vytautas@nidacolony.lt

Daugiau apie simpoziumus 2011 ir 2012 metais skaitykite http://www.nidacolony.lt/lt/projektai