.

Andriaus Surgailio paroda „Vilnius kaip parkas. Kerša fotografija VDA galerijoje „Akademija“

Balandžio mėn. 30 d., pirmadienį, 17 val. VDA galerijoje „Akademija“ atidaroma Andriaus Surgailio paroda „Vilnius kaip parkas. Kerša fotografija“.

Vilnius yra Andriaus Surgailio aistra. Jo ciklus „Vilnius nuo stogo“, „Medinis Vilnius“tęsia naujas ciklas „Vilnius kaip parkas. Kerša fotografija“,sukurtas 2011 m. Tai tradicinė analoginė fotografija, autoriaus spausta išnegatyvų kontaktiniu būdu. Fotografuota medine formatine ФТ kamera. Sidabro bromo atspauduose nuotrauka yra negatyvo dydžio, leidžiančio meistriškai išgauti fotografinio piešinio ir šviesokaitos niuansų įvairovę. Nuotraukose –istoriniai Vilniaus parkai, sodai, kapinės; tos vietos, kur dar išliko seniejiželdiniai, galingi medžių guotai, alėjos. Mes patys nepastebime, bet atvykstančiusį Vilnių keliautojus ir anksčiau, ir šiandien tebestebina žalumos gausybėmieste: gamta pačiame mieste ir jo pakraščiuose yra urbanistinės aplinkos vertybė,kurią dar labiau padidina jos istorinis matmuo.

Kartu su subjektyvia miesto kaip parko vizija Surgailis bando prikelti ir nykstančią kalbą, siūlo sugrąžinti pamirštus jos žodžius į šiuolaikinę vartoseną. Dabar retas lietuvis žino žodžio „keršas“prasmę; šis būdvardis buvo vartojamas juodos-baltos spalvų gyvūnų – arklių,karvių – apibūdinimui. Šiandien sparčiai nykstant mūsų archajiškos valstietiškos kalbos žodynui, dalį jo kūrybingai galima būtų pritaikyti nūdienos poreikiams, pvz. terminą „keršas“ naudoti kaip žodžio „nespalvotas“sinonimą.

Paroda veiks iki gegužės mėn. 12 d.