.

Foto reportažas iš „Jaunojo tapytojo prizo“ konkurso apdovanojimų „Titanike“

Spalio 28 d., penktadienį, VDA ekspozicijų salėse „Titanikas“ įvyko trečiojo „Jaunojo tapytojo prizo“ konkurso apdovanojimų įteikimai nugalėtojams. Pirmą kartą tris Baltijos šalis apėmęs konkursas sulaukė 65 paraiškų iš jaunųjų Latvijos, Lietuvos ir Estijos kūrėjų, iš kurių buvo atrinkta penkiolika tapytojų, kurių kūryba plačiau pristatyta „Titanike“ vykstančioje parodoje.

Pirmąją vietą, kurios prizas 2500 eurų ir dviejų mėnesių rezidencija Nidos meno kolonijoje,  šiame tarptautiniame konkurse laimėjo lietuvių tapytojo Jono Jurciko drobė „Susitikimo pradžia“ (drobė, akrilas, 290×400, 2011), kurioje susitinka sovietinis ir post-kapitalistinis kontekstai, išreikšti pop meno ir socialistinių plakatų estetika.  Pasak paties autoriaus, „Paveiksle vaizduoju kolūkio darbininkus, kurie yra ne tik sovietmečio simbolis, bet ir  man asocijuojasi su asmenine patirtimi – tai mano tėvo atspindys. Tėvas man yra sąsaja su sovietiniais laikais. Kaip ir SSRS, taip ir mano šeima žlugo, palikdama tik buvusių įvykių nuotrupas. Tos nuotrupos – tai pasėta baimė, nerimas ir nežinomybė mano ir tėvo santykiuose. Būtent tai ir vaizduoju savo paveiksluose. Kiekvienas bandymas suprasti ar surasti šaknis, priežastis, neduoda jokių rezultatų – kaip ir  beprasmis mosikavimas dalgiais.

Paveiksle akivaizdžiai matyti absurdiška ir pilna baimės situacija, kurią maskuoju humoro pagalba.

Šioms dviems kultūroms stebėti pasirinkau stiprią ikonografiją turinčius astronautus. Astronautai – tai globališkumo ir kosmopolitiškumo simbolis, ne tik mokslinių tyrinėjimų, bet ir tarpkultūrinio bendravimo simbolis. Skafandras – tai savotiškas apsisaugojimas nuo išorinių baimių ir grėsmių. Astronautai simbolizuoja tiek mano vidinį atsiribojimą, uždarumą, tiek ligą, dėl kurios nuolat trūksta deguonies, tiek buvimą nuolatinėje baimėje, nežinomybėje dėl sekančio žingsnio.“

Tapytojo drobė taip pat sulaukė ir didžiulio publikos susidomėjimo, kurį vainikavo „Delfi.lt“, „Delfi.lv“ ir „Delfi.ee“ portalų įsteigtas Publikos prizas, apdovanojimų metu taip pat įteiktas J. Jurcikui.

Antrąją vietą (500 eurų prizą) laimėjo meno publikai jau pažįstamo menininko – Lino Jusionio – drobė „Atsikartojimas“ (drobė, akrilas, 120×160, 2011), kurioje tęsiamas naratyvo galimybės tapyboje permąstymas. Pasak L. Jusionio šis „paveikslas yra izoliuotas, sustingęs laike ir jokios naratyvinės tąsos ar judesio galimybės neturintis vaizdinys. Yra galimos dvi žiūrovo pozicijos: pasitenkinti abstrakčiu paveikslo nebylumu arba stengiantis interpretuoti vaizdinį projektuot į jį individualią patirtį. Aš teikiu pirmenybę vaizdiniui kaip abstrakcijai ar emocijai, tačiau mene domina galimybė balansuoti tarp šių dviejų skirtingų žiūrėjimo nuostatų.“

Trečioji vieta –  1000 Lt čekį, apsipirkti menininkų reikmenų parduotuvėje „Dailu“  – atiteko estų tapytojai Laurai Pold už konkursui pateiktą drobę „Lova“.

BMUKK prizą – trijų mėnesių Artist-in-Residence rezidenciją Laudon, Austrijoje su 2.100 EUR stipendija – pačių BMUKK sprendimu laimėjo Mildos Gailiūtės kūrinys „Tuštuma“ (drobė, aliejus, 150 x 200 cm, 2011).

„Jaunojo tapytojo prizą“ trečius metus iš eilės rengia Julija Petkevičienė, Vilmantas Marcinkevičius.

Kviečiame žiūrėti foto reportažą iš prizų įteikimo ceremonijos „Titanike“:

Publikos prizo nugalėtojas – Jonas Jurcikas.

„Jaunojo tapytojo prizas“ kasmet susilaukia didžiulio žiniasklaidos susidomėjimo. Joną Jurciką kalbina „Lietuvos ryto“ kultūros skilties rašytoja Rūta Mikšionienė.

Jonas Jurcikas, Susitikimo pradžia, drobė, akrilas, 290x400cm, 2011.

Antrosios vietos laimėtojas – Linas Jusionis.

Laura Pold, Lova, drobė, akrilas, 200×200 cm, 2010.

Milda Gailiūtė, Tuštuma, drobė, aliejus, 150 x 200 cm, 2011, (dešinėje).