.
2008    08    31

Dailininkai iš Lietuvos – Baltijos šalių bienalės laureatai

artnews.lt

Šią vasarą Sankt Peterburge vyko pirmoji Baltijos šalių bienalė, kurioje buvo eksponuojami kūriniai daugiau kaip 100 dailininkų iš dešimties Baltijos jūros regiono valstybių. Du dailininkai iš Lietuvos – Aleksandras Vozbinas ir Vytautas Tomaševičius – tapo Baltijos šalių bienalės laureatais, laurus pasidalinę dar su trimis menininkais iš Estijos ir Suomijos.

I Baltijos šalių bienalė vyko milžiniškoje parodinėje erdvėje – Sankt Peterburgo Centrinėje parodų salėje „Maniež“, bienalės prezidentas –  Rusijos Valstybinio Ermitažo muziejaus direktorius Michailas Piotrovkis. Organizatoriai kėlė tikslą – surinkti ne tik žinomus  Baltijos šalių dailininkus; kviečiamos šalies meninė ekspozicija turėjo atspindėti tos valstybės šiuolaikinės dailės ypatumus. Sankt Peterburgo spauda išskyrė kiekvienos šalies savitumą –  neskubumą estų tapyboje, šaltus suomių ir švedų potėpius, džiazuojantį liūdesį lietuvių dailėje, ramybę norvegų  darbuose, rusų akademinį realizmą…

Aleksandras Vozbinas, „Heraldinis motyvas“, drobė, aliejus

Lietuvos dailės ekspozicija buvo sudaryta, siekiant atspindėti lietuvišką tematiką ir skirtingas tapytojų kartas. Tarptautinės dailės bienalės lankytojai susipažino su žymiausių Lietuvos dailininkų – Augustino Savicko, Raimondo Savicko, Aleksandro Vozbino, Aloyzo Stasiulevičiaus, Audriaus Gražio, Vytauto Tomaševičiaus, Lino Liandzbergio ir Vilmanto Marcinkevičiaus – kūriniais. Teminę Lietuvos ekspoziciją, kurios pagrindinis motyvas – Lietuvos ir Rusijos valstybinių vėliavų spalvomis tapyti paveikslai, paįvairino ir kino menininko Henriko Gulbino vaizdo instaliacijos.

Bienalės laureato Aleksandro Vozbino paveiksluose atsispindėjo istorinės Lietuvos heraldiniai motyvai. Vytauto Tomaševičiaus drobėse – realaus ir nerealaus pasaulio kontrastai.

Pasak tapytojo Aleksandro Vozbino, didelė garbė buvo dalyvauti tokio lygio parodoje, o tapti laureatu, atstovaujant Lietuvai garbingoje Baltijos šalių dailininkų plejadoje – dvigubai smagiau.

Lietuvos dailės pristatymą Sankt Peterburge rėmė Lietuvos generalinis konsulatas Sankt Peterburge, Lietuvos kultūros ministerija ir Lietuvos institutas. Kita Baltijos šalių dailės bienalė vyks po dvejų metų.

I Baltijos šalių bienalės laureatai:

Vytautas Tomaševičius, Lietuva
Aleksandras Vozbinas, Lietuva
Maarit Murka, Estija
Markus Kasemaa, Estija
Paula Salmela, Suomija

Šaltinis: Balsas.lt