.
2014    05    28

Claire Bishop paskaita „Déjà vu. Šiuolaikinis menas ir modernizmo vaiduokliai“ NDG

artnews.lt

2007_ai weiwei_fountain of light

Gegužės 29 d., ketvirtadienį, 18 val. Nacionalinės dailės galerijos auditorijoje vyks Claire Bishop paskaita „Déjà vu: šiuolaikinis menas ir modernizmo šmėklos“, organizuojama Rupert, Vilniaus dailės akademijos ir Nacionalinės dailės galerijos.

Pasak lektorės, nuo 1989 m. šiuolaikiniame mene itin populiaria tapo modernistinės utopijos tema. XX a. architektūra ir dizainas įkvėpė šiuolaikinę skulptūrą, instaliaciją, fotografiją, videomeną ir meninius tyrimus. Ar ne ironiška, kad toks futuristinis judėjimas, kaip modernizmas, tapo retrospektyviai orientuotų meno praktikų pagrindu? Paskaitoje bus analizuojamas šiuolaikinis citavimo menas, jo ryšys su laiku ir polinkis nūdienai svarbius klausimus pridengti susižavėjimu kanoninėmis praeities figūromis.

Claire Bishop yra Niujorko miesto universiteto (CUNY) meno istorijos profesorė, knygų „Instaliacijos menas: kritinė istorija“ (2005) ir „Dirbtiniai pragarai: dalyvaujamasis menas ir žiūroviškumo politika“ (2012) autorė. Jos naujausią knygą „Radikali muzeologija arba kas yra šiuolaikiška šiuolaikinio meno muziejuose?“ išleido leidykla „Koenig Books“. Autorė nuolat spausdina meno kritikos straipsnius žurnale „Artforum“.

Nuotraukoje: Ai Weiwei „Šviesos fontanas”

Organizatoriai: Rupert, Vilniaus dailės akademija ir Nacionalinė dailės galerija