.
2011    12    12

Česlovo Lukensko galerijos atidarymas Kultuvėnų kaime

artnews.lt

Gruodžio 17 d., 12 val. Ukmergės rajone, Veprių seniūnijoje, Kultuvėnų  kaime vyks Česlovo Lukensko galerijos atidarymas.

Vidurys Lietuvos, Ukmergės rajonas, Veprių seniūnija, Kultuvėnų kaimas, Rūtos ir Česlovo Lukenskų sodyba prie Gavėnonių tvenkinio.  Ilgaamžėmis tradicijomis, gyvomis legendomis ir dainomis prisodrinta aplinka, geri ir apsišvietę bendruomenės žmonės, tai dėl bendros orientacijos, kur brandinasi meninės ir kultūrinės veiklos salelė. Tokia galerija tai netikėtas reiškinys Lietuvoje, nes ji nepasižymi gera, patogia bet kada ir greitai pasiekiama dislokacija. Atidaroma galerija yra greičiau konceptas negu paprasta dailės dirbinių parduotuvė kaimo teritorijoje. Tai kultūros židinys,  kurio pagrindinis impulsas yra gyvas žmonių bendravimas, meno projektai, kai laikas ir vieta ne taip svarbu. Kas vyksta, turi įvykti.

Čia jau gimė nemažai Česlovo Lukensko, menininko avangardisto, vieno pirmųjų  tarpdisciplininkų tapybos ir objekto meno darbų. Čia buvo įgyvendinti vieni iš didžiausių jo kūrybinių sumanymų:  instaliacija ,,Traumozeris“ skirta sovietmečiu barbariškai sunaikintų sodybų ir tėviškių atminimui, instaliacija ,,Akumuliacija“, kvescionuojanti imperinių ženklų ,,amžinybę“, čia jau penkti metai auginami Česlovo žemės meno monstrai.

Tokia galerija tai maža meno ir edukacijos oazė, kur brandinasi ne tik paties Č.Lukensko kūrybinės idėjos. Artimiausi jo draugai menininkai savo apsilankymu ir akcijomis jau ne kartą pašventino šią vietą. Čia jau įvyko keli Vilniaus dailės akademijos studentų tapytojų plenerai.

Numatoma veikla orientuojama į prasmingą savišvietos ir kultūrinių mainų programą. Planuojami plenerai, seminarai, paskaitos, tačiau svarbiausia čia – įvairi meninė praktika.

Galerijos atidarymo proga, Česlovas Lukenskas pristatys įvairius kūrinius: skaitmeninę spaudą, tapybą, konceptualius ir dekoratyvinius objektus, o taip pat instaliacijų projektus. Juos aptars  menotyrininkė Malvina Jelinskaitė. Bus į ką pasižvalgyti ir net įsigyti.

Sodybos šeimininkė projekto ,,Kalendorinės vaišės“ autorė Rūta Lukenskienė susirinkusius vaišins karštu vynu ir šiltomis bandelėmis.