.
2015    11    02

Austės Jurgelionytės – Varnės paroda „Vija“ galerijoje „Artifex“

artnews.lt

Austė Jurgelionytė-Varnė 2

Lapkričio 3 d. 18 val.  VDA Tekstilės galerijoje „Artifex“ (Gaono g. 1, Vilnius) atidaroma Austės Jurgelionytės – Varnės paroda „Vija“.

Parodoje VIJA menininkė Austė Jurgelionytė – Varnė narplioja kasdieninės rutinos ir ritualo temas bei ieško naujų tekstilinių formų. Paroda konstruojama kaip scenografija, kurios esmė – monotoniško (be pabaigos) vijos vijimo kamuolin iliuzija. Taip menininkė kuria rituališką nuolatinio judėjimo, pasikartojimo ir cikliškumo atmosferą.

Kalbėdama apie parodą Austė Jurgelionytė – Varnė pasitelkia kelis jai svarbius inspiracijos šaltinius. Tai važiavimo dviračiu ir besisukančio rato stebėjimas, etnologo Dainiaus Razausko tekstas: “Iš baltų mitinio vaizdyno juodraščių: SIŪLAS, SIŪLAI” ir Jungtinių Amerikos Valstijų nepriklausomo eksperimentinio avangardo kino kūrėjos Mayos Deren kūriniai. Anot menininkės estetiniai Mayos Deren „judančio vaizdo“ principai artimi jos kuriamoms kasdieninio „ritualo“ formoms.

Parodą VIJA Aistė Jurgelionytė – Varnė abibūdina taip:

O sujungti O susukti O suvyti O išsukti O surišti O sumazgyti O susivyti O suvelti O išardyti O pavyti O sujungti O susukti O suvyti O išsukti O surišti O sumazgyti O susivyti O suvelti O išardyti O pavyti O sujungti O susukti O suvyti O išsukti O surišti O sumazgyti O susivyti O suvelti O išardyti O pavyti O sujungti O susukti O suvyti O išsukti O surišti O sumazgyti O susivyti O suvelti O išardyti O pavyti O sujungti O susukti O suvyti O išsukti O surišti O sumazgyti O susivyti O suvelti O išardyti O pavyti O sujungti O susukti O suvyti O išsukti O surišti O sumazgyti O susivyti O suvelti O išardyti O pavyti O sujungti O susukti O suvyti O išsukti O surišti O sumazgyti O susivyti O suvelti O išardyti O pavyti O sujungti O susukti O

Austė Jurgelionytė – Varnė yra gerai žinoma kūrėja savo kūryboje jungianti tekstilės ir judančio vaizdo (video, animacija) medijas. Menininkė yra sukūrusi vienus iš pirmųjų „judančios“ tekstilės pavyzdžių Lietuvoje. Nuo 2002-ųjų aktyviai dalyvauja šiuolaikinio meno parodose ir bienalėse.

Paroda veiks iki lapkričio 21 d.