.
2015    06    22

Aurelijos Maknytės, Aistės Kisarauskaitės ir Eglės Kuckaitės kūriniai galerijos „Artifex“ stende „ArtVilnius’15“ mugėje

artnews.lt

maknyte_tevu kambarys

Birželio 25-28 d. Lietuvos parodų ir kongresų centre LITEXPO (Laisvės pr. 5) vyksiančioje „ArtVilnius’15“ mugėje, 3.03 stende, VDA tekstilės galerija „Artifex“ pristato Aurelijos Maknytės, Aistės Kisarauskaitės ir Eglės Kuckaitės kūrinius.

Šiais metais VDA tekstilės galerija „Artifex“ pristato įdomiausius 2014/2015 metų galerijoje vykusius personalinius projektus. Nors ir rodyti, tačiau „ArtVilnius‘15“ meno mugėje visi jie bus šiek tiek pakeisti (papildyti arba atvirkščiai – išskiriami tik tam tikri projekto fragmentai). Būtent šie projektai taikliausiai atspindi galerijos „Artifex“ vieną iš pagrindinių prioritetų – konceptualaus santykio su tekstile atskleidimas kitų sričių menininkų darbuose.

Aurelija Maknytė „ArtVilnius’15“ meno mugėje pristatys fragmentus iš projekto „Tėvų kambarys”. Tai lekalai iš laikraščių, senos siuvimo mašinos ir kelis dešimtmečius rašyti siuvėjos laiškai dukrai, kuriuose atsispindi laikmečio kaitos paradoksai. Šiuos ir kitus matomus bei nematomus objektus sieja ryšiai, kurie kiekvieno žiūrovo mintyse sudėlios skirtingus kodus. Dažniausi menininkės kūrinių ir tyrimų objektai yra archyvas, atmintis ir atsitiktinumas.

Aistė Kisarauskaitė pristatys projekto „Baltųjų ėjimai” tęsinį. Projekte „Baltųjų ėjimai” buvo eksponuojamos baltos tapybai nugruntuotos drobės įvairių sričių chirurgų susiūtos chirurginėmis siūlėmis. „ArtVilnius’15“ mugėje menininkės kūrinyje centriniu objektu taps Cezario siūlės, memorialas ir batalinis žanras. Aistės Kisarauskaitės kūrybai būdingas performatyvumas ir supančios aplinkos paradoksų, atsiminimų, asmeninių patirčių akcentavimas.

Eglė Kuckaitė pristatys fragmentus iš projekto “Somatinė”. Kūrinyje daug dėmesio skiriama spalvoms, šviesai ir šešėliams, taip pat akcentuojamas kūniškumas ir kūrybinės bei seksualinės energijos ryšys. Kūniškumas čia suvokiamas kaip situacija ar atmosfera, kurią mes patiriame kiekvieną dieną, mes žiūrime, jaučiame ir tuo pačiu metu vyksta viso to veiksmo vizualizacija. Eglė Kuckaitės kūriniams būdingas asociatyvumas, siurrealistiškumas, erotiškumas.

Galerija „Artifex“ šiuolaikinio meno mugėje „ArtVilnius” pasižymėjusi jau keletą kartų: praėjusiais metais geriausia mugės menininke išrinkta „Artifex” pristatyta Eglė Ridikaitė su darbais „Palikimas. Bobutas skarelas“; o „ArtVilnius’13” žiūrovų simpatiją pelnė taip pat galerijos pristatyta menininkė Barbora Gediminaitė (kūrinys „Šviesos dialogas-daiktai”); tačiau didžiausias nuopelnas – 2012 m. pelnytas geriausios Lietuvos galerijos titulas (pristatytas Julijaus Balčikonio audiovizualinis projektas „Permąstant Juozą Balčikonį“).

Iliustracijoje: Aurelija Maknytė, Tėvų kambarys. Siuvėjos lekalai,  2015.