.
2018    04    02

Audriaus Novicko paroda „Drumsti skaidrumai“ galerijoje „Kairė-dešinė“

artnews.lt

Balandžio 5 d. 18 val., VGMC galerijoje „Kairė-dešinė“ atidaroma Audriaus Novicko paroda „Drumsti skaidrumai“.

Naujame Audriaus Novicko meniniame projekte tyrinėjamos kapitalizmo, modernybės ir tautiškumo vizualinių praktikų sąsajos. Parodoje pristatomuose keturiuose kūriniuose apmąstomos nacionalinių vietovaizdžių kultūrinės vaizduotės galios.

Vietovaizdžių ieškoma abipus idėjos ir jos materializacijos dedamųjų išsiplėtusioje architektūroje, kuri yra vaizduotę palaikančios energijos talpykla. Energijai, kaip ir architektūrai būdinga atsiskleisti ne tiesiogiai, bet gamybos, vartojimo, saugojimo ir konvertavimo procesuose. Tiek viena, tiek kita gali būti vizualizuojamos pasitelkiant techninius vaizdus, atveriančius tai, kas nematoma ir leidžiančius suvokti, tai, kas nesuprantama. Architektūra vietovaizdžiu tampa dėka akumuliuoto vaizdumo, kolektyvinėje sąmonėje aktyvuojančio savumo, pasididžiavimo, nostalgijos efektus, tačiau nepanaikinančio nežinomybės ir neapibrėžties. Simbolinės ir energetinės vietovaizdžių sistemos nesandarumas lemia jų pavidalų ir reikšmių nutekėjimus, įsisunkimus, sumišimus.

Audrius Novickas (g. 1968) tarpdisciplininio meno kūrėjas, architektūros tyrinėtojas. Vilniaus dailės akademijoje studijavo tapybą, tęsė ir baigė tarpdisciplininio meno studijas Prahos vizualiųjų menų akademijoje, taip pat yra apgynęs humanitarinių mokslų (menotyros) daktaro laipsnį. Nuo 1990-ųjų surengė 6 personalines parodas, dalyvavo virš 40 parodų Lietuvoje ir kitose šalyse, paskelbė 13 straipsnių recenzuojamuose mokslo žurnaluose.

Audrius Novickas vienas tų menininkų, kurie įtvirtino Lietuvoje tarpdisciplininio, objekto meno, instaliacijos, meninio tyrimo ir kitas sąvokas. Meninių interesų sritys: postkonceptualūs projektai pagrįsti architektūros ir urbanistinės erdvės sociokultūrinių, ideologinių aspektų meniniais tyrimais.

Paroda veiks 2018 04 05-28

Organizatorius Vilniaus grafikos meno centras
Rėmėjai LR Kultūros ministerija, Lietuvos kultūros taryba, Lietuvos dailininkų sąjunga