.
2017    04    03

Audriaus Janušonio paroda „Kelionė aplink savo kambarį“ Pamėnkalnio galerijoje

artnews.lt

 

????????????????????????????????????

Balandžio 6 d. (ketvirtadienį)  Pamėnkalnio galerijoje (Pamėnkalnio g. 1, Vilnius), be atidaromojo renginio pradės veikti keramiko, šiuolaikinio meno kūrėjo Audriaus Janušonio paroda „Kelionė aplink savo kambarį“.

„Kelionė aplink savo kambarį“ – Xavier de Maistre 1794 m. parašytos knygos pavadinimas. Ją autorius rašė įkalintas namų arešte. Tai autobiografinis pasakojimas – didžiųjų kelionių naratyvo parodija. Herojus keliauja po savo kambarį tiesiogine prasme, bet, kaip tikras keliautojas ir naujų žemių atradėjas, su didele nuostaba aprašo krėslus, stalus, sofas, sienų apmušalus, graviūras, tarsi viską matytų pirmąjį kartą. A. Janušonis šį pasakojimą naudoja kaip metaforą ir kaip vieną parodos matymo būdų.

„Kelionė aplink savo kambarį – tai vieno parodos darbo idėja ir pavadinimas (kaip dažnai vieno eilėraščio vardu pavadinama visa poezijos rinktinė ar dainos pavadinimas duoda vardą visam albumui). Minėtas darbas atspausdintas ant parodos viršelio – kiškis somnabuliškai, iš labai arti žiūri į veidrodinį cilindrą. Cilindrinis veidrodis – patogi optika norint plačiau pažvelgti į save ir aplinką: nors objektai deformuojasi, keistai susiaurėja, tačiau akiplotis gerokai prasiplečia. Minimaliai judant galima labai daug patirti.

Parodos eksponatai – padrikos mintys, užuominos ar replikos. Nesistengiu jų jungti į vieną pasakojimą, greičiau kuriu situacijas ir aplinkybes, kad objektų santykių prasmė pakiltų virš autonominių jų prasmių. Čia verta prisiminti kitą optinę priemonę – kaleidoskopą: jis vienu lengvu pasukimu (tarsi vaizduotė) krūvelę spalvotų stikliukų paverčia dailiu ornamentu. Sukalibruokite ir sukite“, – kviečia autorius.

Audriaus Janušonio paroda „Kelionė aplink savo kambarį“ Pamėnkalnio galerijoje vyks iki balandžio 29 d.

Parodos lankymas – nemokamas.

Parodą iš dalies remia Lietuvos kultūros taryba, Lietuvos Respublikos kultūros ministerija, Lietuvos dailininkų sąjunga.

Iliustracijoje: Audrius Janušonis. Pavasario lygiadienis