.
2013    07    23

Atrinkti pirmieji „Rupert“ rezidentai

artnews.lt

Rupert_pastatas

Pirmaisiais „Rupert“ rezidentais tapti panoro menininkai, kuratoriai ir mąstytojai iš net 24 šalių. Buvo sulaukta paraiškų tiek iš Vilniaus, tiek iš tokių tolimų šalių kaip Tailandas, Brazilija ir Zimbabvė.

Po ilgos atrankos ir visą dieną trukusių interviu bei ilgų diskusijų, komisija, sudaryta iš NDG direktorės Lolitos Jablonskienės, „Rupert“ kuratorės Justės Jonutytės, menininko Deimanto Narkevičiaus, „Rupert“ direktoriaus Juan de Nieves ir ‘The Gardens“ įkūrėjos Inesos Pavlovskaitės išrinko keturis būsimus „Rupert“ rezidentus.

Jau nuo rugpjūčio pradžios „Rupert“ reziduos: Tamar Latzman, Ania Molenda, Mariona Moncunill ir Jurgis Paškevičius.

TAMAR LATZMAN (g. 1978, Izraelis) yra meninkė, dirbanti su video instaliacijos ir fotografijos medijomis. Savo darbais Latzman gilinasi į socialinės atminties ir kultūrinių stereotipų konstrukcijas. Vilniuje ji dirbs ties savo nauju projektu, susidedančiu iš nuotraukų ir filmuotos medžiagos, pavadinimu ‘Studies of a Garden – A Wandering Jew’ (liet. Sodo tyrimai. Klajojantis žydas).

ANIA MOLENDA (g. 1983, Lenkija) yra Roterdame dirbanti architektė, kuratorė ir tyrėja. Vilniuje Molenda mąstys apie atvirą formą kaip struktūrinį ir idėjinį įrankį artefaktų ir erdvės kūrimui. Savo projekte Molenda tirs jungimosi galimybes tarp erdvinių praktikų ir kitų disciplinų ir bandys atrasti kaip tai galėtų pasiūlyti naujų perspektyvų miesto kultūrai.

MARIONA MONCUNILL (g. 1984, Ispanija) yra Barselonoje gyvenanti menininkė. Vilniuje ji tyrinės socialines ir kultūrines institucijas ir jų veikimo principus tam, kad galėtų išanalizuoti jų kuriamų simbolių ir vertybių ypatybes. Moncunill projektai yra intervencijos, leidžiančios kritiškai pažvelgti į skirtingus institucijų kontekstus.

JURGIS PAŠKEVIČIUS (g. 1987, Lietuva) yra Vilniuje gyvenantis ir kuriantis menininkas. Paškevičius šiemet baigė magistro studijas Sandberg Institute Amsterdame. Rezidencijos metu jis tęs ‘Thinging” ciklą ir išvers savo tekstus į kitas medijas.

Daugiau naujienų apie „Rupert“ rezidentų projektus ir atviras kūrybines dirbtuves bus paskelbta „Rupert“  puslapyje (www.rupert.lt) rugpjūčio viduryje.

„Rupert“  kviečia kūrėjus ir mąstytojus teikti paraiškas kitam rezidencijų sezonui. Paraiškos spalio- gruodžio mėnesio rezidencijoms priimamos iki rugpjūčio 18-os dienos.

„Rupert“ taip pat laukia paraiškų metus trunkančiai edukacinei programai (2013 m. spalis- 2014 m. birželis) iki rugpjūčio 1-os dienos, o paraiškos atlikti praktikai (kuratorystės ir komunikacijos srityse) priimamos iki rugpjūčio 4-os dienos.

Iliustracijoje:  Rupert centras. Foto: Gražvidas Balčius & Pixelete