.
2017    04    13

Architektūros pokalbis apie postmodernios architektūros saugojimą NDG

artnews.lt

file_1490639531401254384

Balandžio 13 d., 20 val. NDG auditorijoje vyks architektūros istorikės Lea-Catherine Szackos paskaita apie postmodernios architektūros išsaugojimo problemas.

Paradoksalu, kad daugumą postmodernistinių pastatų, dažniausiai pastatytų tarp 1960-90 metų Europoje ir visame pasaulyje, kažkada smerktų kaip netikusių, pigių, efemeriškų, dirbtinių, neskoningų ar net nesąžiningų – dabar jau būtina restauruoti. Ši situacija lemia viešojoje erdvėje gausėjančius debatus dėl postmodernizmo architektūros vertės ir apsaugos. Tuomet, kai pokarinės modernistinės šiuolaikinės architektūros išsaugojimas yra jau pakankamai gerai įtvirtintas nacionalinio ir tarptautinio lygmens dokumentais, postmodernistiniai pastatai, kraštovaizdžio kūriniai ir interjerai dėl savo “nepakankamo” amžiaus tik neseniai tapo tinkamais kandidatais apsaugai. Paskaitoje bus aptariami postmodernizmo pastatų saugojimas ir griovimas, paliečiant jų vertės ir autentiškumo klausimus.

Lea-Catherine Szacka turi architektūros istorijos ir teorijos daktaro laipsnį (Bartlett School of Architecture, 2011), šiuo metu – Oslo Architektūros ir dizaino mokyklos (AHO) docentė. Jos interesų sritys – architektūros parodų istorija ir teorija, postmodernizmo architektūros ir bendra postmodernizmo istorija. Neseniai ji išleido knygą „Eksponuojant postmodernybę – 1980 m. Venecijos architektūros bienalė“ (Marsilio, 2016). 2014 metais ji pristatė tyrimą „Effimero, arba postmodernus Italijos būvis“ 14-oje Venecijos architektūros bienalėje.