.
2017    05    08

Algio Kasparavičiaus kūriniai parodoje „PERSONAL STRUCTURES-open borders“ Venecijoje

artnews.lt

Kasaparavicius

Objekto menininkas-skulptorius Algis Kasparavičius, „European Cultural Centre” kvietimu, šiais metais pristato savo darbus Venecijos bienalės 2017 kontekste vykstančioje „GAA Foundation” organizuojamoje parodoje ,,PERSONAL STRUCTURES-open borders“. Parodos pagrindinės temos: Laikas-Erdvė-Egzistencija. Viena iš „GAA Foundation” parodos kuratorių Alessandra Valle paminėjo, kad į A.Kasparavičiaus kūrybą atkreipė dėmesį pamačiusi „Distance and Destination” projektą. Anot kuratorės, autoriaus darbai puikiai atliepia šių metų parodos tematiką ir pasidžiaugė, kad bendradarbiaujant kartu su „Lewben Art Foundation” ir „Meno Parko” galerija menininko dalyvavimas tapo įmanomu.

A.Kasparavičius pristato instaliaciją THE GARDEN/RESTART, kuri yra didesnio tęstinio projekto, planuojamo pristatyti Lietuvos auditorijai kitais metais, dalis. „Instaliacijos „THE GARDEN/RESTART” meninę koncepciją galima nusakyti kaip bandymą analizuoti ir aprėpti dvi žinomas laiko sampratas vienu metu. Žvelgiant giliau tai egzistuojančio chronos (gr. χρόνος, chrónos, „laikas”) laiko, kuriame gyvename, ir -kairos (gr. kairos) laiko susiliejimas, kuomet stiprių išgyvenimų, mirties akivaizdoje, meilėje, maldoje, ypatingame sąmoningumo tvykstelėjime, mes pajuntame trumpam pro laiko plyšį atsivėrusią amžinybę, tarsi laiko išpildymą, arba laiko užpildymą prasme, turiniu, kuriame neegzituoja linijinis laikas. Kai įvyksta kažkas nauja, pakinta iš pagrindų, kuomet viskas yra viena, nėra nei praeities, nei ateities, tai yra „tas laikas”, „jau laikas”. Laikas, kuriame atsiveria mums mūsų pačių Būtis. Tai lyg scena iš Sodo, kuomet pamatome Laisvos valios ir Pažinimo medžio vaisius. Tik stebėtojo sąmoningumas šiuo atveju niekur nedingęs ir jis puikiai žino, koks tų vaisių skonis. Stebėdami instaliaciją puikiai suprantame, kad šiame Sode kažkas yra pasikeitę. Kas? – Algis Kasparavičius neskuba duoti atsakymų, ir kviečia ne tik apžiūrėti jo instaliaciją, bet ir apsilankyti Venecijoje, viename žymiausių pasaulyje meno renginių. Paroda veiks nuo š.m. gegužės 13d. iki lapkričio 26d., PALAZZO MORA (adresu: Strada Nuova 30121 Venezia, Italy) ir PALAZZO BEMBO ( adresu; Riva del Carbon # 4793, 30124 Venezia, Italy) rūmuose.

Algis Kasparavičius (g. 1975) 2005 m. baigė skulptūros magistro studijas Vilniaus dailės akademijoje. Parodose dalyvauja nuo 2000 m. Aktyviai dalyvauja meninėje veikloje, rengia personalines parodas Lietuvoje ir užsienyje, dalyvauja grupinėse parodose. Autorius kuria instaliacijas, skulptūras, šiuo metu daugiausia savo darbuose tyrinėja žmogaus emocinį ir psichinį pasaulį, ryšį su jį supančia aplinka. Kūryboje ieško naujų raiškos būdų. Gyvena ir kuria Lazdijuose.

Foto: A.Karečka