.
2015    09    29

Algimanto Švėgždos vardo piešinių konkurso dalyvių paroda VDA

artnews.lt

Ieva Paliukaitytė _Valentina_ 2013 nr.2 detale

Algimanto Švėgždos vardo piešinių konkurso dalyvių parodos atidarymas įvyks spalio 1 dieną, 17 val. Vilniaus dailės akademijos Naujųjų rūmų (Malūnų g. 5) fojė. Paroda tuo pačiu metu vyks ir Senųjų rūmų (Maironio g. 6)  I ir II aukštuose.

Prieš parodos atidarymą, 16 val., kviečiame į diskusiją A. Švėgždos gyvenimo ir kūrybos, piešinio žanro raidos temomis konkursantų darbų apsuptyje – Malūnų g. 5 fojė.

Jau ketvirtąjį kartą Vilniaus dailės akademijoje mokslo metų pradžia sutampa su Algimanto Švėgždos (1941–1996) vardo piešinių konkurso dalyvių parodos atidarymu. Pasak piešinio konkurso sumanytojų Vilniaus fakulteto dekano doc. Česlovo Lukensko, profesoriaus Arvydo Šaltenio ir Piešimo katedros vedėjo profesoriaus Jono Kazlausko, šiemetinė paroda žiūrovus nustebins kūrinių įvairove ir netikėtu, drąsiu dalyvių žvilgsniu į piešinį. Džiugu, kad ketvirtus metus vykstantis konkursas išeina į tarptautinį kontekstą: šiais metais konkurse dalyvauja ne tik Vilniaus, bet ir Lodzės, Gdansko, Rygos, Minsko dailės akademijų studentai.

Konkursui pateikiamų kūrinių tematika, motyvai, atlikimo technika ir priemonės nebuvo ribojamos. Dalyvių darbai, kaip ir praėjusių metų konkursuose, skirstomi į dvi kategorijas: A (studijinių užduočių piešiniai, pagal atitinkamas studijų programas) ir B (kūrybiniai piešiniai, neribojant jų tematikos, motyvų, atlikimo technikos ir priemonių). Konkurso kategorijų nugalėtojams skiriamos dvi lygiavertės premijos ir diplomai, o taip pat bus pasiūlyta surengti personalinę savo kūrybos darbų parodą vienoje iš VDA galerijų. Bus išleistas rinktinių darbų katalogas.

Konkurse-parodoje pirmosios ir antrosios studijų pakopų  studentai – būsimieji grafikai, tapytojai, tekstilininkai, keramikai, scenografai – pateikė daugiau kaip 50 darbų. Prof. Arvydas Šaltenis, komentuodamas šiemetinį konkursą, pastebi, kad studentai, pateikdami darbus, aktyvesni buvo kūrybinių darbų kategorijoje: „Jauni kūrėjai ne visada studijų proceso darbą laiko tikrai savu. Juk čia už nugaros stovėjo dėstytojas – patarė, taisė. Jauni autoriai nori laisvės, todėl konkursui pateikia daugiau kūrybinių darbų“.

Speciali vardinė konkurso mecenatų Dalios ir Gintaro Gruodžių premija kasmet skiriama už precizišką akademinio piešinio atlikimo techniką. Pasak Dalios Gruodienės, tikimasi, kad šios premijos įsteigimas skatins jaunuosius kūrėjus nepamiršti akademinio piešinio. D ir G. Gruodžių premijos idėja atspindi paties prof. Algimanto Švėgždos kūrybinę filosofiją, bylojančią, kad piešinį būtina atlikti techniškai švariai, preciziškai, tačiau tuo pat metu piešti jautriai, akcentuojant ir patį piešinio kūrimo procesą.

Iliustracijoje: Ieva Paliukaitytė, Valentina,  2013 nr.2 detalė