.
2018    01    19

Algimanto Černiausko paroda „BLACKOUT paintings“ galerijoje „Vilnensis“

artnews.lt

Sausio 12 – vasario 10 dienomis galerijoje  „Vilnensis“ (Dominikonų 7/20, Vilnius) veikia Algimanto Černiausko paroda „BLACKOUT paintings“.

Dešimt metų abstrakcijų tapybos, funkcijų ir principų. Dažai burnoj, paveikslai akyse. Galiausiai tapytojo ranka nusviro ir jis paklausė savęs: „O tai kiek čia tų paveikslų reikia nutapyti? Gal vieno būtų užtekę? Nejaugi šita misterija tęsis amžinai?“. Netekęs regos tapytojas žvelgė į nebaigtą paveikslą ir matė jame savo juodąjį nušvitimą:
BLACKOUT

Algimantas Černiauskas yra vienas aktyviausių šiuolaikinių jaunesniosios kartos tapytojų Vilniuje. Šio menininko kūryba – tai modernistinės Lietuvių tapybos plėtotė. Sėkmingai dirbamas su stambiomis dažų bei tapybinių formų masėmis, menininkas laisvai kontroliuoja didžiausio formato paveikslus. Kaip teigia pats autorius: „tapydamas siekiu reginio“. Pastaruoju metu Černiausko kūryba lipa iš paveikslo rėmų į performanso, muzikos bei video sritis, tačiau abstrakti tapyba bei tapytojo savasties apmąstymai išlieka pagrindiniu jo kūrybos motyvu. Menininkas aktyviai dalyvauja grupinėse bei rengia personalines parodas. Galerijoje Vilnensis tapytojas rodys ne savo naujus darbus, o sukurtus anksčiau, smulkesnius ir niekur nerodytus, atstumtus paveikslus. Taip pat parodoje pirmą kartą išvysime ir kelis menininko skulptūrinius etiudus.

Menininkas teigia: „ši paroda, tai į mane panašaus tapytojo portretas. Visi šios parodos eksponatai yra vienareikšmiški tapybos akto liudijimai. Nors pats, tiesą sakant, tapau vis rečiau. Tapytojo našta nėra iš lengvųjų. Norėčiau išmokti kurti lanksčiau. Buvau dogmatiškas abstrakcijų tapytojas, bet jeigu tapytojo dalia yra bausmė, tai siunčiu save į amnestiją. Jaučiuosi taip, tarsi po dešimties metų abstrakcijų tapymo pagaliau pradedu regėti, ką čia iš tikrųjų tapau.“

BLACKOUT. Tai tapytojo drama, mirtis ir nauji nuotykiai tamsoje. Tai paroda apie atsinaujinimą po to, kai visos šviesos užgesta.

Parodos partneriai:
Galerija Vilnensis, galerija GRAFOLietuvos dailininkų sąjunga

Parodos remėjai:
ElektritWSUP, Herman Drowning