.
2010    02    10

"Akademijos" galerijoje - dviejų parodų atidarymai

artnews.lt

Horizontas, 110x200cm, akrilas, drobe, 2009

Vasario 17 d. 17 val. „Akademijos“ galerijoje (Pilies g. 44/2, Vilnius) atidaromos dvi parodos: prof. Juozo Adomonio „Išlikimas“ bei tapytojo Lino Jusionio „Tempimai“.

Juozo Adomonio paroda „Išlikimas“

Nuo 2008 metų menininkas, pedagogas kūrybiškai bei teoriškai analizavo dabartinėje parodoje eksponuojamų objektų inspiracijos šaltinius. Tema „Išlikimas“ susiformavo žvelgiant į nykstančias, graffiti išmargintas Vilniaus, Kauno ir kitų miestų plytų sienas bei architektūrinį paveldą, kurių tvermę sudaro paprastų plytų mūras. Itin menininko dėmesį patraukė archeologinių plytų ypatybės bei vandens nugludintos plytos, rastos Kuršių mariose, ties Juodkrante.

Plyta – vienas iš seniausių keramikos gaminių ir seniausia dirbtinė statybinė medžiaga, suteikianti mums labai daug informacijos apie praeitį, paveldą ir istorijos vingius.

Savo kūryboje Juozas Adomonis naudojo kuo senesnes ir įvairesnes plytas, jungė jas su savo keramikos dirbiniais, kitomis medžiagomis, tokiomis kaip metalas, stiklas, medis, kiti objektai etc.

Individualizuodamas kiekvieną iš pasirinktų plytų menininkas sukūrė daug originalių objektų: laikrodžių, žvakidžių, kurios intriguoja savo originaliomis formomis, bet tuo pačiu ir atlieka funkcinę paskirtį.

Juozas Adomonis iškėlė sau tikslą ne tik parodyti žiūrovui savo naujausius kūrinius, bet ir siekia keisti lankytojų požiūrį į mus supančią aplinką, paveldą bei nepakankamai vertinamus paprastus, nevertinamus daiktus ( pvz. – plytas), kurios neretai, net senovinės, yra paspiriamos, išmetamos į sąvartynus.

Savo objektuose keramikas siekia individualizuoti, aktualizuoti „plytos“ motyvą, pasitelkdamas ne tik mišrios technikos keraminius objektus, bet ir aibę nuotraukų, kuriose fiksavo senas, apsilaupiusias, aptrupėjusias ar kitaip niokojamas sienas, kurių pagrindinis konstrukcinis elementas – plyta.

Lino Jusionio – „Tempimai“

Parodos pavadinimas nurodo du svarbius mano kūrybos aspektus. Estetiniu aspektu – įtemptos linijos, lygios plokštumos, skaidrios kontrastingos spalvos, fragmentiškos kompozicijos. Siužetine prasme tempimas įvardina balansavimą tarp kasdienių, idiliškų, hedonistiškų motyvų ir pasakojimo fragmentiškumo, vaizdo efemeriškumo, emocinio neapibrėžtumo, kiek  vojeristinio žiūrėjimo taško. Tarp to, kas yra matoma, ir to, kas yra numanoma. Vojeristinis žvilgsnis yra svetimas, nedalyvaujantis, bet kartu ir labai aistringas. Atpažįstami kasdieniai objektai ir situacijos atsiveria kaip objektyvūs faktai, tačiau nesileidžia perskaitomi kaip nuoseklus pasakojimas. Vaizdų idiliškumas savo nebylumu palieka įtampos galimybę. Abejojimas subjekto bei jo veiksmų autentiškumu ir stebėtojo išoriškumas yra neišvengiami.

Parodos veiks iki vasario 27 d.

Iliustracija viršuje: Linas Jusionis. Horizontas. 2009,  akrilas, drobė, 110x200cm .