.
2017    04    07

Aistės Kisarauskaitės paroda „Fotoatelje“ parodinėje erdvėje „VITRINA“

artnews.lt

Kisarauskaite

Balandžio 8 d., 14.00 val. parodinėje erdvėje „VITRINA“ (Dailės kombinatas, Kauno g. 36, II aukštas) atidaroma Aistės Kisarauskaitės paroda „Fotoatelje“.

Šios nuotraukos gulėjo pas mane jau seniai, laukdamos. Jas atidavė mano brolis (amžiną atilsį jam) Danielius Kisarauskas. Dabar nebegaliu paklausti, iš kurios tiksliai fotoatelje jis jas susirinko, tačiau pamenu, kad tai buvo išmestos, dėl kažkokių priežasčių nereikalingos fotografijos. Žiūrint, galima spėlioti, kas netiko fotografuotiesiems, o gal tai tiesiog bandymai, kopijos, kurių buvo padaryta daugiau, nei reikia.


Nagrinėjant, žiūrint į labai senas nuotraukas, mus dažnai apima smalsumas, tarsi nostalgija laikmečiui, kurio nepažįstame, neišgyvenome, tuo tarpu gariūnmečio, ankstyvosios Nepriklausomybės etapas, kurio metu buvo sukurtos eksponuojamos fotografijos, daugeliui žinomas. Siautėjo ne tik nusikalstamos gaujos, siautė ir tamsiai raudonų, bordo bei kobalto žalių vyriškų švarkų mados, buvo pūkinių striukų ir, žinoma, treningų valdymo laikotarpis. Tačiau man šios fotografijos kalba ne apie pasikeitusią madą, o primena išnykusį reiškinį – proginę fotografiją, daromą profesionalo fotografo jo studijoje, t. y. fotoatelje. Ji tokia neįmantri mūsų selfių, oi, asmenukių, photoshop’o, vestuvių fotografų, makiažo specialistų ir technikos galimybių amžiuje, tačiau fotografijos technika jau buvo pakankamai ištobulėjusi užfiksuoti ir perteikti tą neįmantrumą – pigią avalynę ir vestuvinių suknelių audinius, negrimuotus veidus. Ar tik man atrodo, kad net tokių šypsenų dabar sau negalėtume leisti?

Aistė Kisarauskaitė