.
2009    02    18

Aistės Kirvelytės ir Eglės Ridikaitės paroda "Peizažas" Kauno Paveikslų Galerijoje

artnews.lt

Vasario 27 d., penktadienį, 16 val. bus atidaryta dviejų šiuolaikinių lietuvių menininkių Aistės Kirvelytės ir Eglės Ridikaitės paroda. Parodos tema – peizažas. Tai provokuojantis šiandieninės peizažo sąvokos ir formalistinio tapybiškumo permąstymas.

Autorės jaučia, kad šiandieniame miestietiškame gyvenime peizažo turinys pasikeitęs: žmonės „neapgyvena žemės, bet keliauja per ją, tuo būdu suvokia ją nuolatiniame judėjime, keliavime dideliu greičiu. Jie yra tie, kurie savo pojūčių į peizažo patirtį pilnai  neįtraukia, bet “fizinę” interakciją redukuoja iki nutolusio spoksojimo. Jie yra tie, kurie pereinamuosiuose peizažuose neturi šaknų.“ Todėl menininkių peizažuose iš jo belieka dangaus ir žemės santykis.

Pirmojoje galerijos salėje Aistė Kirvelytė peizažus interpretuoja turinį sutapatindama su forma ir gilindamasi į estetines, formaliąsias problemas. Šiuolaikinių technologijų pagalba tapyba virsta fotografija, skaitmenine spauda, video menu ir atvirkščiai, o tai dar labiau sustiprina šiuolaikinio peizažo sampratos atotrūkį nuo klasikinės jo traktuotės ir kuria absurdišką judviejų santykį. Autorė kvestionuoja ir tapybinės estetikos principus – tas pats motyvas tapomas, fotografuojamas, pertapomas iš fotografijų. „Šiuo metu daugelis tapytojų dirba, remdamiesi fotografija – aš taip pat. Kuo skiriasi tapyba iš natūros ir iš fotografijos?“ – klausia menininkė.

Kitoje galerijos salėje eksponuojami darbai – Eglės Ridikaitės ciklas „Dievo spalva“ ir Aistės Kirvelytės „Lietuviškas peizažas“ – gilinasi ir į tematines, psichoestetines problemas. Darbuose išlieka tie patys motyvai – žemė ir dangus. Aistės peizažas – laikinumo ir žemiškumo apžvalga, Eglės darbai nukreipti į dangų. Menininkių kūriniai daugiaprasmiai, vizualiai įspūdingi šiuolaikinės tapybos pareiškimai.

Paroda veiks: 2009 02 27 – 2009 03 29

NACIONALINIO M. K. ČIURLIONIO DAILĖS MUZIEJAUS informacija.