.
2012    09    28

Adomo Danusevičiaus paroda „Karminas“ galerijoje „Larm“, Danijoje

artnews.lt

Rugsėjo 28 d. galerijoje „Larm“ atidaroma personalinė jaunosios kartos tapytojo Adomo Danusevičiaus paroda „Karminas“. Karminas (it. carmine < arba.girmiz – košenilis + lot. minium – cinoberis (raudonas pigmentas) – tai dažų spalva, išgauta iš vabzdžių rūšies, kurios patinėliai, gręsiant išnykimo pavojui, geba pakeisti savo lytį ir save apsivaisinti. Karminas – ne tik natūralus pigmentas, bet ir alegorija, Danusevičiaus kūryboje atliepianti  menininkui aktualią kintančios tapatybės ir queer problematiką.

Tapyboje ir piešiniuose menininkas reflektuoja tokias temas kaip homoseksualumas, kitokio savijauta šiuolaikinėje kosmopolitiškoje, tačiau tradiciniame tapatybių suvokime įkalintoje visuomenėje. Iš pažiūros lengvi, akį hedonistiškai nuteikiantys darbai kuria dialogą su įvairiomis filosofinėmis teorijomis, maskulinizmo studijomis ir netgi vyriškumo archetipus aktualizuojančiomis pasakomis (pavyzdžiui, Roberto Bly‘aus knyga  „Geležinis Džonas“ (pagal Brolių Grimų pasaką), kurioje išryškinamas mokytojo, vedlio ir žmonijos civilizacijos dėsnių vaidmuo jaunuoliui tampant vyru.) Drąsi, jusliška, intuityvi, kūryba provokuoja ne tik aštrių socialinių kampų išviešinimu per asmeninę prizmę, bet ir bendražmogišku turiniu. Gana konservatyvioje katalikiškų tradicijų Lietuvoje kuriantis menininkas vienas iš nedaugelio drąsiai ir nuosekliai vysto kontraversiškas homoseksualumo bei identiteto temas ir palyginti per trumpą kūrybos laikotarpį prisidėjo prie queer estetikos diskurso Lietuvos mene susiformavimo.

Adomas Danusevičius (g. 1984) – vienas įdomiausių ir talentingiausių jaunosios kartos Lietuvos menininkų, gyvena ir kuria Vilniuje. 2009 metais įgijo tapybos magistro laipsnį Vilniaus dailės akademijoje. Grupinėse parodose aktyviai dalyvauja nuo 2004. 2010 metais pelnė trečią vietą konkurse „Jaunojo tapytojo prizas“, kuris siekia palaikyti perspektyviausius jaunosios kartos Lietuvos tapytojus.