.
2017    05    18

7-asis Inter-formato simpoziumas Nidos meno kolonijoje

artnews.lt

interformatas

7-ąjį kartą Inter-formato simpoziumas gegužės 19–22 d. VDA Nidos meno kolonijoje trims paroms suburs menininkus, mokslininkus ir įvairių sričių praktikus. Dalyviai bus kviečiami pasivaikščioti ir pamąstyti palei / apie linijas bei jas formuojančius procesus ir rezultatus (pvz., žemėlapius ir diagramas).

Nidą ir visą Kuršių neriją šimtmečiais formavo linijos: politinės (sienos), gamtinės (vėjas ir vanduo), kultūrinės (tiesiamos gatvės bei takai) ir hibridinės (žmonių kartu su gamta tvirtinamos kopos ir sodinamas miškas). Artėjantį savaitgalį per 50 dalyvių čia susirinks diskutuoti ir patirti ne tik vietines linijas, bet ir įvairias jų išraiškas globaliuose peizažuose: nuo diagramų ir žemėlapių iki požeminių geo-energetinių srovių.

Pulsuojančioje programoje dalyviai pasuks netikėtais pasivaikščiojimo kaip meninės praktikos vingiais (Vitalij Červiakov, Raul Walch, Ruth Proctor ir kiti), mokslininkai šnekės apie istorines diagramų plėtotes, įskaitant Jurgio Mačiūno ir Fluxus atlasus, filosofai įtrauks į diagraminio mąstymo spirales, o menininkai kvies dalyvauti muzikos, dainavimo, šokio ir audiovizualiniuose performansuose (Lina Lapelytė, Morten Norbye Halvorsen, Jessica Warboys, Christoph Fink ir kiti). Dalį jų bus galima tiesiogiai stebėti „Facebook live“ NMK paskyroje, o vėliau – specialiai sukurtoje platformoje.

Simpoziumas apmąstys liniją kaip pagrindinį vizualinių žinių elementą ir mediją. Lietuvos ir Kuršių nerijos – jos pakrantės ir dabartinių bei istorinių sienų – geopolitiniame fone, grupė menininkų, filosofų, archeologų, šokėjų ir atlikėjų susiburs apmąstyti (ir atlikti) šiuolaikinius linijų kontekstus: kintančią ir pėdsakus paliekančią informaciją, ekologinius pokyčius ir naujas fizines bei virtualias teritorijas. Naudojant liniją kaip simbolinį, metaforinį ir analitinį instrumentą bus atskleidžiamos įvairios strategijos, kaip perteikti šiandieninę kultūros ir visuomenės būklę braižant, žemėlapiaujant, piešiant, vaikščiojant, įrašant, atliekant, rašant, skaitant, atspindint, dainuojant ir ieškant geo-energetinių linijų.

Tris paras simpoziume vyks dialogas tarp meninio, filosofinio ir mokslinio tyrimo paskaitose bei performansuose – ne tik įprastose auditorijų erdvėse, bet ir miške, kopose, pajūryje ir palei pakrančių bei pasienių linijas. Geologinis žvilgsnis generuos įlūžius, pėdsakus bei liekanas, o skirtingos vietos stimuliuos diskusijas ir padės surinkti bei susieti nuolat kintančias linijas.

Inter-formato simpoziumas VDA Nidos meno kolonijoje vyksta nuo 2011 metų. Jo iniciatorius ir kuratorius Vytautas Michelkevičius kasmet parenka naują temą ir bendradarbiauja su kviestiniais kuratoriais. Šiemet tai – vokiečių kuratorius Thomas Thielis, vadovaujantis Bylefeldo meno centrui (Bielefelder Kunstverein) Vokietijoje, su kuriuo kartu Michelkevičius išvystė 7-ojo simpoziumo idėją bei sudarė programą.

Simpoziumas – tai renginio formatas tarp mokslinės-praktinės konferencijos ir kamerinio meno festivalio. Kasmet po jo sukuriama išsami dokumentacija (knyga, filmas ir kt.) plačiajai auditorijai. Šiais metais bus sudarytas interaktyvus žemėlapis su fotografijomis, vaizdo ir garso įrašais bei užrašais.

Dalyviai: Awst & Walther, Zbynek Baladrán, Vitalij Červiakov, Christoph Fink, Nikolaus Gansterer, Morten Norbye Halvorsen, Ines Hochgerner, Sven Johne, Lina Lapelytė, Ruth Proctor, Karen O’Rourke, Artūras Raila, Astrit Schmidt-Burkhardt, Marcus Steinweg, Raul Walch, Jessica Warboys

Kuratoriai: Vytautas Michelkevičius ir Thomas Thiel

Simpoziumo programa: http://nidacolony.lt/lt/projektai/simpoziumas/inter-format-symposium-2017