.
2018    07    16

Dariaus Žiūros projekto „Gustoniai“ pristatymas Gustonių kaime

artnews.lt

Liepos 27-28 dienomis Pasvalio rajone esančiame Gustonių kaime vyks meno dienos. Jose pirmąkart Lietuvoje bus pristatytas tęstinis Dariaus Žiūros projektas „Gustoniai“, kurį menininkas šiame kaime filmuoja nuo 2001-ųjų.

Gustoniai – tai ne tik kaimo šiaurės Lietuvoje, bet ir meninio projekto pavadinimas. Darius Žiūra jau aštuonioliktus metus filmuoja Gustonių kaimo žmones, o kas treji metai iš šios medžiagos sukuria po naują filmą. Su kiekvienu vizualiniu kūriniu projektas aprėpia vis ilgesnį laikotarpį, jame atsispindi fiksuojamų žmonių amžiaus pokyčiai, ryškėja paties kaimo, kaip socialinės struktūros kismas ir vaizdo atkūrimo formatų raida.

Pirmą kartą visi šeši projekto „Gustoniai“ filmai buvo pristatyti pernai Antverpeno šiuolaikinio meno muziejuje M HKA veikusioje parodoje „Laikinasis ateičių institutas“. Atskiri projekto filmai parodyti svarbiose šiuolaikinio meno parodose Lietuvoje („Savigarba“, „Lietuvos dailė 2000-2010: dešimt metų“) ir užsienyje („Manifesta 5“, „Instant Europe“) bei personalinėse autoriaus parodose „Kolekcija“ (galerija „Antje Wachs”, Berlynas), „Kiti balsai, kiti kambariai“ (galerija „Magazzino de Arte Moderna“, Roma).

Meno ir kultūros dienos Gustonių kaime – tai ne tik pirmoji proga Lietuvoje išvysti visus šešis Dariaus Žiūros projekto „Gustoniai“ filmus, bet ir pirmoji šiuolaikinio meno paroda bei pirmas viešas kultūrinis renginys šiame kaime. Festivalyje dalyvaus šiuolaikinio vizualaus meno ir muzikos pasaulio atstovai, tarptautinės patirties turintys kūrėjai, atlikėjai ir patys projekto „Gustoniai“ dalyviai. Dvi dienas po atviru dangumi truksiančiame festivalyje vyks folklorinės ir klasikinės muzikos koncertai, edukaciniai užsiėmimai, meninės akcijos.

Pirmoji festivalio diena, liepos 27-oji bus skirta projekto dalyviams, kuriems bus pristatytas Dariaus Žiūros vaizdo projektas „Gustoniai“. Čia šešiuose ekranuose rodomus filmus pirmą kartą išvys juose įamžinti kaimo gyventojai. Peržiūrą papildys Joniškėlio apylinkėse 1974 m. vykdytos etnografinės ekspedicijos įrašų perklausa, folkloro kolektyvo koncertas. Į liepos 28 dienos programą kviečiama kuo platesnė žiūrovų auditorija. Svečiai turės galimybę pamatyti įspūdingą „Gustonių“ videoinstaliaciją, o taip pat sudalyvauti improvizuotoje Juozo Laivio meninėje akcijoje, gyvai stebėti klasikinės muzikos koncertą bei pasivaišinti legendiniu Pasvalio krašto alumi.

Darius Žiūra (g. 1968 m.) – menininkas, filmų, instaliacijų, idėjų ir tekstų kūrėjas, be solo projektų dalyvavęs daugelyje grupinių parodų Lietuvoje ir užsienyje, tarp jų – 5-ojoje ir 7-ojoje Europos bienalėse Manifesta: 2004 m. San Sebastiane (Ispanija) ir 2008 m. Bolcane (Italija). 2017 m. Žiūra apsigynė meno daktaro laipsnį.

Projektą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba