.
2016    05    31

Vlado Oržekausko paroda „Baroko žmogus" Pažaislyje

artnews.lt

Vladas Orzekauskas_Baroko žmogus_2016

Birželio 3 d., penktadienį, 19 val., virtuali galerija Art-Cart kviečia į menininko Vlado Oržekausko parodos „Baroko žmogus” pristatymą Pažaislio svetingumo komplekse „Monte Pacis” (T. Masiulio g. 31, Kaunas).

Vladas Oržekauskas kuria skaitmeninės grafikos srityje. Autoriaus kūriniai neretai sąveikauja su praėjusių meno epochų idėjomis ir formomis. Parodoje pristatomas ciklas yra inspiruotas baroko ir rezonuoja su brandžiojo baroko kūrinio – Pažaislio sakralinio komplekso, architektūra.­­

„Kuomet gavau pasiūlymą surengti parodą Pažaislyje pamaniau, kad tai kaip tik ta vieta, kurioje derės mano naujų darbų ciklas „Baroko žmogus”. „Keistas, įmantrus, impulsyvus”- tokie baroko stiliaus būdvardžiai, tinkantys ir šios ekspozicijos darbams.

Švietimo amžius žymi takoskyrą, kuomet žmogus susivokė esąs savarankiškas, laisvas rinktis. Žmogus, paneigęs transcendenciją – būtį už juslinės tikrovės ribų; kokia jo kuriamos aplinkos vizualinė išraiška?

Šiuos kūrinius galima perskatyti kaip tam tikros istorinės pasaulėžiūros vizualizaciją iš laiko perspektyvos, kaip bandymą suteikti plastinę formą intelektualioms konstrukcijoms.

Savo ruožtu techninė parodos paveikslų pusė susijusi su skaitmenine grafika, leidžiančia laisvai derinti įvairių šaltinių originalias plastines citatas, taikyti grafinių programų algoritmus. Toks kūrybos būdas gali būti lyginamas su koliažu vaizduojamajame mene arba su didžėjaus kūryba muzikoje. Paveikslai atspausdinti sublimacine spauda ant dirbtinio šilko tik po vieną unikalų egzempliorių”.