.
2016    02    25

Lietuvos fotomenininkų sąjungos programa 17–oje tarptautinėje Vilniaus knygų mugėje

artnews.lt

Pokario istorijos1

17–oje tarptautinėje Vilniaus knygų mugėje keli metai iš eilės fotografijos leidinius pristato Lietuvos fotomenininkų sąjunga. Besidomintieji fotografija šiais metais turės galimybę ne tik įsigyti naujų leidinių, bet ir susitikti su jų autoriais, pripažinimo sulaukusiais fotomenininkais – Alvydu Lukiu, Antanu Sutkumi, Gintautu Trimaku, Romualdu Požerskiu, bei Vytautu Pletkumi.

Prieš apžvelgiant šių metų programą, verta prisiminti praėjusius 2015 metus, kadangi fotografijos laukui jie buvo itin sėkmingi. Vienas didžiausių pasiekimų – LFS Kauno skyriaus kartu su Lietuvos dailės muziejumi išleistos Vito Luckaus monografijos laimėjimas svarbiausiame Europos fotografijos festivalyje Les Rencontres de’Arles. Taip pat svarbu paminėti jog Lietuvos fotografijos leidinai buvo pristatyti net penkiose tarptautinėse fotografijos knygų mugėse (Vokietijoje, Austrijoje, Prancūzijoje bei Olandijoje), kuriose ypatingai didelio susidomėjimo sulaukė V. V. Stanionio, R. Vikšraičio, G. Skudžinsko, V. Pletkaus, R. Treigio, A. Sutkaus bei kiti albumai.

Kaip ir kasmet, LFS leidinius įvertino LR Kultūros ministerijos organizuojamas Knygos meno konkursas – diplomus laimėjo dailininko Tomo Mrazausko apipavidalintas Vytauto Pletkaus albumas ,,Tuštėjimas“, bei C. Heinermann, M. Iwanowski, I. Šerpytytės grupinis katalogas, ,,Pokario istorijos“. Tarp gražiausių knygų pateko ir naujai įsikūrusios NoRoutine Books platformos išleisti leidiniai – Evelinos Kerpaitės albumas ,,Nails“, bei Gyčio Skudžinsko ,,Kelios fotografijos tiesos“. Pagrindinę premiją Meninės ir dokumentinės fotografijos leidinių kategorijoje pelnė savarankiškai išleista Visvaldo Morkevičiaus knyga ,,Public Secrets“ – su šio leidinio autoriumi bus galima susitikti sekmadienį 13:00 val. LFS stende.

Šiais metais knygų mugės metu lankytojai turės galimybę pirmieji susipažinti su Alvydo Lukio ir Gintauto Trimako monografijomis, kurios pristatys autorių kūrinius nuo 1987 iki pastarųjų dienų. Menotyrininkė A Narušytė įžanginiame G. Trimako monografijos tekste rašo: „Jei manai, kad žinai, kas nufotografuota, Gintautas Trimakas pasakys: „Ne apie tai.“ O apie ką? Nesakys.”, ir tai yra tiesanorintys patys prakalbinti fotomenininką, turės galimybė su juo susitikti sekmadienį 14:00 val. . A. Lukys su lankytojais bendraus penktadienį 14:00 val. . Šeštadienį nuo 12:00 val. Lietuvos fotomenininkų sąjungos stendas kvies į popietę su Vytautu Pletkumi pasikalbėti apie ,,Tuštėjimą”, taip pat autografus dalins fotografijos klasikai Romualdas Požerskis (13:00 val.), išleidęs naują albumą ,,Paskutinieji namai”, bei Antanas Sutkus (14:00 val.), pristatantis tiek dar nematytus tiek ikoniniais tapusius darbus albume ,,Lietuvos žmonės”.

Susitikti su menininkai bei įsigyti Lietuvoje ir traptautiniame fotografijos lauke pripažinimo sulaukusius leidinius bus galima 3-ojoje „Litexpo“ parodų ir kongresų rūmų salėje (3.30 stendas), netoli gražiausių metų knygų ekspozicijos.