.
2015    06    30

John Demos paroda „Tylos šešėliai“ Kauno fotografijos galerijoje

artnews.lt

J.Demos,Tinos 1986 

 Liepos 1 d., trečiadienį, 17.30 val. Kauno fotografijos galerijoje (Vilniaus g. 2, Kaunas) atidaroma vieno garsiausio Graikijos fotografo John Demos paroda „Tylos šešėliai“. Parodos atidaryme dalyvaus darbų autorius.

Serijoje „Tylos šešėliai“ (1975–1997) keliaudamas po Graikijos nuošalius miestelius ir kaimus John Demos fiksuoja per metų metus susiformavusius archaiškus ritualus, kuriuose sumišusios pagoniškosios tradicijos su krikščioniškosiomis. Tačiau antropologija jo darbuose teegzistuoja tik kaip simbolis, nepažįstamo pasaulio materialus pėdsakas. Jam įdomu ne religija, o pats tikėjimas ir žmonių dvasingumas. Folkloras jam tėra svarbus tik kaip per socialinius santykius ir ceremonijas pasireiškianti ženklų virtinė, padedanti suvokti senąją, dabar jau beveik išnykusią kultūrą. Dramatiškais, itin kontrastingais vaizdais fotografas kuria kone teatrališką iliuziją, savo vaizdine išraiška kupiną nuorodų į religinę tapybą. Žmonės jo darbuose tarsi šešėliai, juodos ar perregimos figūros, kartais – tik siluetai, pasakojantys keisčiausias dramas. Menininko vaizdavimo stilius subtiliai laviruoja tarp reprezentacijos ir metaforos.

John Demos gimė 1944 m. Salonikuose, Graikijoje, studijavo meno istoriją Čikagos universitete Jungtinėse Amerikos Valstijose, tačiau 1969 m. grįžo į Graikiją ir čia pasinėrė į fotografiją. J. Demos darbai eksponuoti prestižinėse pasaulio galerijose bei festivaliuose – The Photographer’s Gallery Londone, fotografijos festivalyje Rencontres d’Arles, jo fotografijų yra įsigijęs Pompidou centras, Maison Europeenne de la Photographie bei Nacionalinė biblioteka Paryžiuje, Čikagos meno istitutas, Tokijo Metropoliteno fotografijos muziejus, privatūs kolekcionieriai. Demos – vienas iš Atėnų fotografijos centro įkūrėjų ir Naujosios Graikijos fotografijos judėjimo pionierių. 8-ame praeito amžiaus jis dešimtmetyje įkūrė fotoagentūrą Apeiron, atstovaujančią Magnum, Sygma bei kitas pasaulinio garso agentūras ir iki šiol yra viena sėkmingiausių fotografijos agentūrų šalyje.

Paroda veiks iki rugpjūčio 9 d.

Iliustracijoje: J.Demos, Tinos, 1986