.
2009    04    07

ARTKOR pristato projektą "Things to come"

artnews.lt

ARTKOR projektų erdvėje (S.Konarskio 47, J.Vienožinskio dailės mokykla) bus atidaryta nauja paroda pavadinimu „THINGS TO COME”. Parodą sudarys skirtingų medijų darbai , kurių dauguma bus sukurti būtent ARTKOR erdvei , analizuojant aplinką ir ieškant asmeninės išraiškos formos.

Parodos pavadinimas kilo iš H.G.Well’o  mokslinės fantastikos romano „Things to come” („Kas atsitiks”) pavadinimo,kuris buvo parašytas 1933 metais.Pasak parodos organizatoriaus V. Jurevičiaus, pavadinimas savaip asocijuojasi  su Anties daina „Kažkas atsitiko”, kuomet atsiranda ryšys tarp buvusio ir būsimo laiko, skirtumas tarp dviejų skirtingų kartų . Romane „Things to come” pasakojama pasaulio pažangą iki 2016 metų , kartu tai yra susiję su kalbos mokslo tobulinimu ir mokymusi e-learning sistema, kurioje internetu galima mokytis, propaguoti ir platinti informaciją. Paroda tiesiogiai siejasi su knyga tuo, kad buvo kuriama  ir organizuojama internetu. Parodos organizatoriui įdomu tai, kad nepriklausomai nuo to, kur atsiranda nauja medija, ji atveria galimybes naujų idėjų įgyvendinimui, bet kurioje vietoje. Be to, dalis darbų bus sukurti specifinėje vietoje, kurioje menininkai analizuos  patalpos erdvę, jos socialinę-politinę aplinką, vietą, kur pavadinimas „Things to come” („Kas atsitiks”) gali būti ir kaip klausimas ir kaip konkretus pavadinimas.

Atidarymo vakarą, 20 val., bus galima pamatyti V. Jurevičiaus performansą, kuriuo bus ieškoma ryšio tarp savo, kaip menininko, identiteto ir asmeninio įvairiapusio mąstymo kaitos. Asmenybės klausimas, iš kur ir kur randuosi, situacija, reakcija. Menininkui ( kaip svečiui ar turistui Lietuvoje ) yra įdomus dialogas, formuojamas  naujas požiūris į visuomenę, kuris keičiasi stebint tai iš šalies.Parodos ekspoziciją papildys koliažų bei plakatų serija .

Vokietijos menininkas F.Baumgartner, baigęs Miuncheno meno akademiją, savo darbų temas suranda per mokslinę fantastiką ,  formas atranda skirtinguose vizionierių filmuose. Ypatinga architektūra, futuristiniai motyvai yra konstruojami iš skirtingų medžiagų. Menininkui svarbu ne „pavaizdavimo menas”, o  pasakojanti meno funkcija, kuomet skirtingos medijos susijungia per aiškų sceninį charakterį. Paprastus dalykus formuoja naujai atrodantis pasaulis – utopinė vizija susimaišo su rankų darbo pomėgiu.

Kitas įdomus menininkas – Anders Sletvold Moe yra kilęs iš Švedijos. Savo kūryboje, jis bando apieškoti ir iškvosti tapybą kaip architektūrinį apribojimą – ribą tarp parodos erdvės. Savo darbais menininkas siekia atskleisti galimybes ir problemas, susitinkančias tarp architektūros ir tapybos, taip pat ryšį su tapybos istorija ir minimalizmu.

Ani Schulze  yra jauna menininkė iš Vokietijos, ją domina lokalizacijos terminas. Kuo jis svarbus menininkui, kokia jo reikšmė. Lokalus baro jausmas, reprezentuojantis miestą, vietą, lokalių istorijų skleidimas, atpasakojimas. Kuo panašios dvi skirtingos lokalizacijos, Vilnius ir Karlsruhe. Abstrakčios lokalizacijos formos bei elementai bus įtraukti į šį projektą. Jos kūryba yra atvira visoms medijos formoms, įvairiems veiksmams lokaliniame bare ar parodoje. Kaip apibrėžiama, nusakoma vieta?

Šios parodos tikslas yra mainai tarp Lietuvos ir užsienio menininkų, dialogas tarp meno kūrinių bei lankytojų, ypatingos parodos erdvės, kuri neverčia kurti komerciniais tikslais, o skatina rizikuoti.

Parodos metu (data bus paskelbta vėliau) įvyks romano „Things to come” ekranizacijos peržiūra , kuri bus kaip tiesioginė nuoroda į parodos perskaitymo būdą.

Vytautas Jurevičius

Florian Baumgartner

Florian Baumgartner